Economia 20/05/2012

Krugman aposta per una intervenció il·limitada del BCE si es vol salvar Espanya

El Nobel d'economia insisteix que la sortida de Grècia de l'eurozona "és inevitable" en una entrevista a la revista alemanya 'Der Spiegel'

Efe
2 min

BerlínEl premi Nobel d'economia Paul Krugman assegura que la situació d'Espanya i Itàlia no entrarà en fase de control fins que el Banc Central Europeu (BCE) no s'avingui a fer una intervenció il·limitada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la revista 'Der Spiegel', Krugman ha posat molta distància entre la situació de espanyola i la grega, i ha assegurat que els problemes en el cas d'Espanya i d'Itàlia són més fàcils de resoldre "perquè no van sorgir de la irresponsabilitat absoluta". "Es pot argumentar dient que hem fet fora els dolents i ens toca salvar els bons", ha resumit. Per fer-ho, però, cal que el BCE es posi en marxa.

Pel que fa al futur de Grècia, l'economista insisteix que la seva sortida de l'euro serà inevitable i no hi ha cap alternativa real sobre la taula. "Odio dir això perquè és com cridar 'foc!' en un teatre ple. Però no hi ha alternativa: totes les solucions que es discuteixen no serveixen per posar remei al desastre", ha escrit Krugman.

La conseqüència de la sortida de Grècia de la moneda única serà una fuga de capitals dels països de la perifèria de l'euro i una retirada massiva de dipòsits, però el BCE té la possibilitat de fer front a la situació injectant liquiditat, ha opinat el Nobel d'economia.

Atac a Merkel

La política d'austeritat de la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha tornat a ser blanc de les crítiques de Krugman. L'ha acusat d'haver liderat una política "zombi": "La naturalesa dels zombis és que segueixen caminant i entrebancant-se sense que els importin els cops que els hagin matat. El mateix passa amb la política d'estalvi i ajustos. Fa almenys dos anys que ha quedat clar que no porta enlloc i, malgrat tot, es continua fent i presentant com un model d'èxit", ha lamentat.

Segons Krugman, ni Espanya ni Itàlia estan en condicions tampoc de dur a terme una política keynesiana d'impuls de la conjuntura perquè no la podrien finançar. Per tant, els toca a Frankfurt (BCE) i a Berlín (Merkel) prendre les decisions autèntiques.

stats