Economia 10/02/2012

El govern espanyol abarateix el cost de l'acomiadament de 45 a 33 dies

La reforma laboral també permet que si l'empresa acumula 9 mesos amb menys ingressos la indemnització sigui de 20 dies

Joan Faus
2 min
La ministra de Treball, Fátima Báñez, i la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría

MadridLa ministra de Treball, Fátima Báñez, ha anunciat avui que la reforma laboral que ha aprovat l'executiu inclou una rebaixa del cost de l'acomiadament improcedent, dels 45 als 33 dies. També es podrà acomiadar amb una indemnització de 20 dies per any treballat si l'empresa encadena nou mesos amb pèrdues.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fins ara, hi havia dos tipus d'indemnitzacions per acomiadament improcedent. Pel contracte ordinari era de 45 dies per any treballat, mentre que pel de foment de la contractació indefinida, que es va crear el 1997 per a determinats col·lectius, era de 33 dies. Quan l'acomiadament és objectiu, és a dir que està justificat, la indemnització és de 20 dies, però s'utilitza molt poc perquè és un procés llarg fins que la justícia dirimeix si és objectiu o no. Per exemple, segons les últimes dades, de novembre de 2011, un 67% dels acomiadaments a Espanya van ser improcedents.

La ministra ha dit que des de l'entrada en vigor del decret llei el contracte serà de 33 dies per un màxim de dos any, mentre que l'ordinari és de 20 dies per un any. Báñez ha assegurat que es “respectaran els drets adquirits”, és a dir que no afectarà els contractes previs. Fins ara el contracte ordinari tenia una indemnització de 45 dies per any treballat amb un màxim de 42 mesos.

La reforma també clarifica les causes d'extinció del contracte objectiu, que té una indemnització de 20 dies per any treballat. Hi haurà “més seguretat jurídica i menys litigis”. Les causes econòmiques seran una situació “persistent” de tres trimestres consecutius de pèrdues negatives en les empreses i disminució de resultats i vendes. Es manté la supervisió judicial d'aquestes causes.

Báñez ha dit que és una “reforma per a l'ocupació estable, pensant en els aturats i els joves”. Ha dit també que és “històrica”, perquè “ataca l'arrel dels problemes del mercat: la forta dualitat entre indefinits i temporals, i la rigidesa del mercat”, que provoca acomiadaments.

La ministra es reunirà dilluns amb els sindicats i la patronal per explicar-los la reforma.

stats