ENERGIA
Economia 22/02/2011

L'AIE adverteix que si el cru es manté per sobre dels 100 dòlars es repetirà la crisi del 2008

El ministre de Petroli d'Aràbia Saudita, Ali al-Naimi, ha afirmat que aquesta situació no s'assembla a la del 2008, quan els preus del petroli arribaven al seu màxim històric al superar els 147 dòlars el barril

Redacció
2 min

RiadEl director executiu de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), Nobou Tanaka, ha advertit que si els preus del cru es mantenen per sobre dels 100 dòlars durant el que queda d'any, provocarien una repetició de la crisi del 2008.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Estem molt preocupats per la situació, és un risc per l'estabilitat del subministrament de petroli", ha assegurat el directiu en el marc del Fòrum Internacional de l'Energia, que ha reunit a representants de més de vuitanta països consumidors i productors d'energia a la capital saudita.

El ministre de Petroli d'Aràbia Saudita, Ali al-Naimi, ha afirmat que la Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), liderats pel seu país, està sempre preparada per produir més cru, però només en el cas que sigui necessari. "El que m'agradaria transmetre al mercat és que en aquest moment no hi ha escassetat de subministrament", ha garantit el ministre durant una roda de premsa, en la qual ha atribuït la pujada dels preus a una situació "de por i de preocupació" a curt termini.

Naimi també ha volgut deixar clar que aquesta situació no s'assembla a la de l'any 2008, quan els preus del petroli arribaven al seu màxim històric al superar els 147 dòlars el barril. "Això no és 2008. És molt diferent. Avui en dia l'oferta i la demanda són iguals", ha remarcat.

El barril de la varietat de referència europea, el "Brent de Mar del Nord", s'ha arribat a comprar avui per 108,57 dòlars a l'Intercontinental Exchange (ICE), gairebé tres dòlars per sobre del tancament d'ahir (105,75 dòlars).

Malgrat això, després de les declaracions del ministre, el petroli ha frenat la seva pujada, deixant el barril de "Brent" en un nivell lleugerament superior als 106 dòlars, i el "West Texas" per sota dels 91,5 dòlars.

stats