Economia 14/11/2011

Amèrica i Àsia renoven la seva aliança comercial per protegir-se de la crisi europea

Els països del tractat comercial del pacífic signen en la seva declaració final que volen reduir aranzels i eliminar regulacions davant la "incertesa" global per expandir més el comerç dins la seva àrea, que ja representa un 54% del PIB mundial

Efe
2 min

HonoluluEls 21 membres de l'APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation), entre els quals hi ha EUA, la Xina, el Japó i Rússia, han acordat aquesta matinada, a Hawaii, renovar la seva aliança comercial per protegir-se davant de la pèrdua de potència d'Europa. En paral·lel, també donaran un nou impuls a l'acord entre diversos socis per crear una zona de lliure comerç a Àsia-Pacífic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la declaració final de la cimera del fòrum celebrada a Honolulu (EUA), els líders de les 21 economies més importants del Pacífic, que representen el 54% del PIB mundial, han acordat expandir el seu comerç amb mesures concretes per reduir aranzels i eliminar regulacions davant la "incertesa" global.

Però, a més, la de Honolulu ha estat la reunió de l'Acord d'Associació Transpacífica (TPP), que negocien nou membres de l'APEC per crear una zona de lliure comerç a la regió i que ha rebut un reconeixement important després que tres socis del fòrum (Japó, Mèxic i Canadà) hagin anunciat que s'hi volen unir.

"Ens hem reunit en un moment d'incertesa per a l'economia global. El creixement i la creació d'ocupació s'han debilitat en molts països i els riscos segueixen sent importants, inclosos els derivats de les dificultats financeres a Europa i de la successió de desastres naturals en la nostra regió ", expliquen els líders de l'APEC.

Després, en la denominada declaració d'Honolulu han assegurat que van cap a "una economia regional perfecta" i han anunciat el seu compromís de prendre "mesures concretes cap a una economia regional sense fissures", per tal de vincular les seves economies i mercats cada vegada més "en benefici de tots".

Relació amb Europa

Els líders de l'APEC, entre ells els EUA i la Xina, no s'han oblidat aquests dies de reiterar als països de l'Eurozona que encara hi ha feina per fer per resoldre la crisi de deute i de reivindicar el potencial de les economies emergents.

A més, tots coincideixen que, en l'actual conjuntura, la regió d'Àsia-Pacífic és un "extraordinari motor" per al creixement mundial, en paraules del president dels EUA, Barack Obama.

Els mandataris de l'APEC també expressen en la seva declaració final la "profunda preocupació" per l'"estancament" de la Ronda de Doha, un procés negociador en què l'Organització Mundial del Comerç (OMC) està embrancada des de fa deu anys amb una vasta agenda de liberalització dels sectors agrícola, industrial i de serveis.

Però precisament l'impuls donat al TPP pot ser una "gran motivació" per treure de l'estancament de la Ronda de Doha, com ha afirmat al final de la cimera el president de Xile, Sebastián Piñera.

El TPP permetrà crear "l'àrea de lliure comerç més gran del món", assegura Piñera, en destacar que en aquesta cimera de Honolulu s'ha fet "un gran salt endavant per poder signar l'acord el proper any".

Obama, amfitrió de la cimera, va anunciar dissabte que ja s'ha arribat a un acord sobre les línies mestres del TPP, després d'una reunió amb els països signants, que són, a més del seu, Brunei, Malàisia, Xile, Perú, Nova Zelanda, Austràlia, Singapur i Vietnam.

Ara, aquests signants han de definir com i quan s'incorporen a les negociacions Japó, Canadà i Mèxic, el que segons molts analistes farà difícil que el text marc de l'acord estigui a punt per a mitjans de 2012, com es pretén.

stats