Economia 23/03/2012

L'Aeroport de Girona recupera el ritme aquest estiu amb 22 destinacions noves

Per primera vegada, el 10% dels passatgers viatjaran amb altres companyies diferents a Ryanair

Acn
3 min
Un avió de Ryanair estacionat aquest matí a l'Aeroport Girona-Costa Brava / ACN

GironaDesprés de l'hivern més dur dels darrers anys, l'Aeroport de Girona recupera el ritme a partir d'aquest cap de setmana amb l'inici de la temporada d'estiu. L'aeroport oferirà 69 rutes, 22 de les quals són noves respecte la temporada d'estiu del 2011. A banda de Ryanair, catorze companyies més operaran des de Girona, tres de les quals són noves. Això suposa que, per primera vegada, el 10% dels passatgers ja no els transportarà Ryanair. La companyia irlandesa, però, manté el control majoritari de l'aeroport, amb 58 destinacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les previsions del director de l'aeroport, Lluís Sala, preveuen que el trànsit de passatgers creixi al maig per primer cop després de vint mesos successius de caigudes. El proper diumenge 25 de març comença la temporada d'estiu a l'Aeroport Girona-Costa Brava que s'allargarà fins el 27 d'octubre. Durant aquests mesos, l'aeroport oferirà un total de 69 destinacions -22 de les quals són noves respecte la temporada d'estiu del 2011- i una mitjana de 550 operacions setmanals, 106 més de mitjana que l'any passat.

Aquestes dades contrasten amb la grisor dels mesos d'hivern, quan l'aeroport ha registrar els valors més baixos dels darrers anys. L'aeroport va arribar als gairebé 5,3 milions d'euros al 2008 però l'arribada de la crisi econòmica i el fet que Ryanair -la principal companyia de l'aeroport gironí- protagonitzés mesos d'estira-i-arronsa amb les administracions per a la renovació del conveni van fer baixar els trànsits en picat.

Girona acumula descensos de passatgers des del setembre de 2010 però la previsió del director de l'aeroport, Lluís Sala, és que al maig comencin a registrar-se valors a l'alça. Això suposaria que, per primera vegada en els darrers vint mesos, el nombre de passatgers creixerà.

Més companyies noves

L'aeroport de Girona acollirà aquest estiu 22 noves destinacions, 20 de les quals són de la companyia Ryanair. A més, també s'estrenen tres noves companyies que oferiran vols a Dole, França (Danube Wings), Varsòvia i Katowice (LOT Polish Airlines) i Kiev (Wizz Air Ukraine).

De les 69 destinacions, 58 les ofereix la companyia Ryanair, que continua essent el gran actiu de l'aeroport tot i que, com ha destacat el director, creix la presència d'altres companyies. Concretament, aquest estiu hi haurà 14 aerolínies més a banda de l'irlandesa Ryanair i això suposa que, per primer cop, el 10% del total de passatgers no volaran en vols de Ryanair sinó en operacions d'altres companyies. Si aquest càlcul es trasllada a les operacions, Sala ha explicat que el 20% dels aterratges i enlairaments que es faran durant els mesos d'estiu a l'aeroport seran de companyies diferents a Ryanair.

El director de l'Aeroport de Girona, Lluís Sala, ha remarcat la importància de diversificar el nombre de companyies i ha assegurat que aquest procés és "imparable". "La diversificació és sempre bona, s'ha de mantenir el principal actiu que és Ryanair però és compatible amb créixer amb d'altres companyies", ha manifestat.

Girona, la base de Ryanair líder a l'Estat

Si es comparen les dades de l'estiu del 2011 amb aquesta temporada, destaca que Ryanair oferirà 26% de destinacions i que augmenten un 17% les operacions setmanals (aterratges i enlairaments). Amb 58 destinacions, la base de Ryanair a Girona és líder a nivell estatal, seguida de Palma que ofereix 54 destinacions.

Malgrat que l'arribada de Ryanair a Barcelona va aixecar molts recels pel què fa a l'activitat a Girona, el director de l'aeroport, Lluís Sala, ha explicat que Ryanari opta per "complementar" els dos aeroports i, pràcticament, no repeteix rutes. Per exemple, la companyia ofereix 12 vols a Itàlia des de Girona (és el país on més destinacions té) i només repeteix els vols a Venècia i Milà amb Barcelona. La resta de destinacions, només s'ofereixen o bé des de Girona o bé des de l'Aeroport del Prat. De les 58 que ofereix Ryanair des de Girona, 49 són exclusives per a aquest aeroport.

Des de Barcelona, Ryanair oferirà aquest estiu 37 rutes, de les quals 29 només es faran des del Prat. Malgrat oferir menys vols, Ryanair té més freqüències des de Barcelona. En total, n'ofereix 788 de mitjana, un 40% més que des de Girona (la mitjana és de 472).

El director de l'aeroport ha assegurat que l'aeroport gironí es mourà entre els tres i quatre milions de passatgers amb l'horitzó del 2016.

stats