ENERGIA
Economia 13/02/2015

L’Estat admet que va girar l’esquena a les renovables

Júlia Manresa
2 min
La reforma energètica del 2013 va aturar el creixement d’un sector en expansió.

BarcelonaEl sector de les energies sostenibles va ser un dels més perjudicats per la reforma energètica impulsada pel govern del Partit Popular el 2013. A Catalunya, per exemple, la patronal eòlica catalana, EolicCat, va calcular que les mesures de l’executiu els van suposar ingressar uns 100 milions d’euros menys el primer trimestre de l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara el govern espanyol reconeix la necessitat de tornar a donar suport al sector. La directora de l’Oficina Espanyola pel Canvi Climàtic, Susana Magro, va admetre ahir en una conferència sobre temes mediambientals a la Fundación de la Biodiversidad a Madrid que “no hi ha futur sense renovables” i que el camí no passa per continuar subvencionant el carbó.

La responsable de polítiques de canvi climàtic de l’executiu considera que la situació de dèficit tarifari ha millorat respecte al 2012 i per això creu que “el suport de l’Estat a les energies renovables està a prop” de tornar.

El juny del 2013 el ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va anunciar una reforma que passava de garantir rendibilitats de prop del 20% anual per a les energies netes fins al 5,8% aprovat per decret llei.

La indignació del sector

Una de les conseqüències de la retallada en les primes a les renovables va ser que els plets contra l’Estat es van disparar. Des de llavors, les companyies espanyoles han inundat la sala contenciosa administrativa de recursos. També s’hi han oposat nombrosos fons d’inversió i companyies com l’alemanya RWE, que el juny de l’any passat va denunciar Espanya al tribunal d’arbitratge del Banc Mundial perquè havia invertit en el sector abans de la reforma. La patronal espanyola del sector calcula que la reforma li va costar 20.000 llocs de treball el 2014.

stats