Economia 05/09/2015

L’Estat demana un crèdit per tornar l’extra del 2012 als funcionaris

El govern espanyol abonarà als seus empleats el 26% de la paga en vigílies de les eleccions generals

Júlia Manresa / àlex Font
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar ahir que el pagament es farà efectiu “les pròximes setmanes”.

BarcelonaAquest dijous a Lloret de Mar Soraya Sáenz de Santamaría ja va donar alguna pista. “Al consell de ministres li tocarà tornar alguns dels esforços als treballadors públics”, va dir la vicepresidenta del govern espanyol a l’Escola d’Estiu del Partit Popular en aquest poble de la Costa Brava. Amb aquest gest cap als mig milió de funcionaris de l’Estat que van veure suprimida la seva paga extra l’any 2012, el govern espanyol va activar ahir la via urgent per reintegrar un 26,2% d’aquesta retribució extraordinària. Per fer-ho, però, haurà de dictar un decret llei i demanar els diners prestats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A pocs mesos de les eleccions generals -previstes per abans de Nadal- el govern central vol donar senyals de recuperació. La reducció de prop d’un 16% del dèficit de l’Estat fins al juny és una evolució molt positiva a ulls de Sáenz de Santamaría i és per això que el consell de ministres va sol·licitar ahir oficialment a la comissió permanent del Consell d’Estat un dictamen amb caràcter d’urgència (abans del dia 11 de setembre) sobre el projecte de llei que permetrà fer efectiva la devolució.

Així, doncs, el decret llei autoritzarà els mecanismes necessaris perquè l’Estat pugui desbloquejar de les partides dels pressupostos de l’Estat els 252 milions d’euros que corresponen a aquesta porció de la paga i que retornarà a través de línies de crèdit extraordinàries i suplements de crèdit. El govern espanyol ja havia explicat que habilitaria aquests mecanismes per tornar la paga extra i que tindria un cost d’uns 274 milions (finalment de 252) per a l’Estat i 1.281 milions per al conjunt de les administracions.

Aquesta picada d’ullet a un col·lectiu que representa 536.499 treballadors també recupera altres antics drets dels funcionaris. Concretament, amb aquest decret llei també es retornen els anomenats dies canosos -dies lliures per als treballadors amb més antiguitat-, i els moscosos -que els empleats poden sol·licitar per assumptes particulars- s’amplien de cinc a sis dies.

A tot això, el govern central preveu que els treballadors de les administracions públiques cobrin aquesta quarta part de la paga extra “les pròximes setmanes”, ja que el decret llei s’aprovarà la setmana que ve i es pagarà amb una nòmina separada.

Mesures partidistes

En els pressupostos del 2016 s’hi recull la devolució del 50% que falta de la paga per a principis de l’any que ve, una mesura que costarà 2.562 milions d’euros. En un any ple de cites electorals, aquest anunci ha sigut àmpliament criticat per l’oposició. La secretària d’administracions públiques del PSOE, Susana Sumelzo, considera que és “un insult d’un govern prepotent i agonitzant” i, a més, l’acusa d’utilitzar els funcionaris “de manera partidista i electoralista”. Per la seva banda, el sindicat de funcionaris CSI-F va més enllà que l’Estat i demana que es retorni la totalitat de la paga i que s’obligui totes les administracions a fer-ho.

LES CLAUS

1. ¿Els funcionaris de Catalunya recuperaran la paga extra?

El que va anunciar ahir l'Estat només afecta als seus treballadors públics, resideixin on resideixin. Els que depenen de la Generalitat no es veuen beneficiats per la mesura

2. Què passa amb els de la Generalitat?

El Govern s'ha compromès a pagar la paga extra aquest 2015 després de tres anys sense paga. Però, a més, a la primavera la Generalitat també va pagar part de la paga del 2012 perquè diverses sentències li van obligar: quan es va aprovar la retallada, els funcionaris ja havien treballat 44 dies que tenien dret a cobrar.

stats