Economia 24/06/2011

Salgado exigeix a les autonomies que l'any vinent gastin més en educació i sanitat

Salgado ha reclamat a les autonomies que l'any vinent gastin més en educació i sanitat perquè ha argumentat que mantindran estable l'objectiu del dèficit a l'1,3% i rebran més recursos de l'Estat. "Som molt exigents (...) i seguirem amb aquesta exigència a les autonomies", ha advertit. Als ajuntaments els ha reclamat que gastin per reduir la morositat perquè també mantindran l'objectiu estable, en el seu cas al 0,3%. En canvi ha recordat que l'Estat tindrà un objectiu de dèficit més exigent. El consell de ministres decideix que l'Estat gasti el 2012 un 3,8% menys que aquest any

Miquel Codolar
2 min

MadridEl govern espanyol ha decidit situar el límit de despesa als 117.353 milions d'euros, el pas previ per elaborar i discutir els pressupostos. Aquesta xifra significa una disminució de 4.669 milions d'euros, un 3,8% menys, en relació amb aquest any. Els ingressos previstos seran de 127.852 milions d'euros i l'objectiu del dèficit se situarà als 36.657 milions d'euros, el 3,2% del PIB, havent-hi restat ja els diners que les administracions territorials reben de l'Estat per la seva participació als ingressos de l'IRPF, l'IVA i els impostos especials, i una altra aportació de 38.282 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha destacat que les autonomies i els ajuntaments tindran l'any vinent 10.200 milions d'euros més que aquest any distribuïts en 7.900 milions d'euros les autonomies i 2.300 milions els ajuntaments. A diferència de l'Estat, que ha de passar entre aquest l'any i el vinent d'un dèficit del 4,8 al 3,2%, en el cas de les autonomies es mantindrà a l'1,3% i als ajuntaments al 0,3%. Això significa que tindran un "marge addicional d'ingressos", que Salgado ha reclamat que aprofitin per invertir en educació i santitat. Als ajuntaments els ha demanat que els "aprofitin per reduir la morositat que perjudica les petites i mitjanes empreses".

Salgado ha recordat que decidir en què gasten els seus diners és responsabilitat de les autonomies, però de seguida ha destacat que "som molt exigents amb les autonomies amb el seguiment trimestral dels comptes, i la homogenització per part de la intervenció general de l'Estat" i "tenim l'eina de l'autorització de l'endeutament i el control dels convenis" d'acord amb la normativa vigent. "Seguirem amb aquest exigència", ha advertit Salgado.

Per aprovar el sostre de despesa caldrà arribar a acords al parlament espanyol. Rubalcaba s'ha mostrat convençut que hi haurà acord amb algun grup parlamentari però "ja veurem com es concreta i amb quins grups".

Per altra banda, el vicepresident primer ha dit que "en aquests moments les negociacions amb el govern ecatalà no crec que estiguin madures per convocar una comissió mixta".

stats