ECONOMIA
Economia 11/06/2012

L'Estat manté un deute pendent en infraestructures de 2.658 milions per l'Estatut

El president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, valora de forma positiva el rescat bancari i assegura que amb el pagament del que deuen les administracions als proveïdors l'economia millorarà a finals d'any

T.g.
2 min

BarcelonaEns els primers cinc anys de vigència de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que estipula que l'Estat ha d'invertir en infraestructures a Catalunya el seu pes econòmic –actualment és del 18%– en set anys, existeix un deute pendent acumulat de 2.658 milions d'euros. Segons les dades elaborades per la Cambra de Comerç de Barcelona, 970 milions s'haurien de transferir a la Generalitat enguany, uns altres 719 milions el 2013, i uns 969 milions corresponents a l'any en curs el 2014.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La disposició addicional tercera inclou una clàusula que diu que si l'Estat no fa les inversions compromeses, haurà de pagar els diners corresponents a la Generalitat al cap de dos anys. El president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha explicat aquest dilluns que els càlculs són el resultat d'aplicar un percentatge d'execució sobre la inversió estatal regionalitzada, que arriba al 66,3% en el total de comunitats autònomes, i que en el cas de Catalunya es redueix fins al 35,5%, "el més baix de totes les comunitats i de la sèrie històrica".

Valls ha reconegut que l'Estat incomplirà la disposició addicional tercera enguany, i ha dit que "no crec que la compensi l'any que ve, la qual cosa representa que hauria de pagar el 2014". La Cambra, a més de calcular el deute del govern espanyol, ha fet una llista de les obres que es podrien fer amb els diners impagats. En primer lloc, es podrien construir els nous accessos terrestres al port de Barcelona, viaris i ferroviaris (500 milions). Després, també es podrien acabar les obres de l'estació de l'AVE a la Sagrera (300 milions), l'autovia B-40 fins a Granollers (500 milions) i el nou accés de Rodalies a l'aeroport (300 milions). Els 1.000 milions restants permetrien avançar el corredor mediterrani. D'aquests, 400 milions es podrien dedicar immediatament a portar el tercer carril fins a Tarragona i a resoldre definitivament el nus de Castellbisbal.

D'altra banda, Valls ha presentat els resultats de l'enquesta de clima empresarial per al primer i segon trimestres. La Cambra preveu que el PIB caurà el 2012 un 1,5%. El consum privat ho farà d'un 1,9% i el públic, un 5,1%, percentatges que només es compensaran per les exportacions, que creixeran un 3,3%. Valls ha indicat que les vendes de les empreses a l'exterior perdran part del seu vigor. Amb tot, el màxim responsable de l'organisme cameral ha afirmat que l'activitat es revifarà una mica a finals d'aquest any, tenint en compte el rescat bancari i els pagaments que han començat a fer les administracions als seus proveïdors. "A finals de juny hauran entrat al sistema un total de 27.000 milions fruit d'aquests pagaments, fet que suposarà un ajut molt important a les pimes. Si el crèdit torna a poc a poc a la normalitat en uns mesos, després de l'acord financer d'aquest cap de setmana, les pimes milloraran l'activitat", ha afegit Valls.

stats