REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 10/05/2012

L'Estat pren el control de Bankia

El ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya donen el vistiplau a la compra del 45% de Bankia amb la recapitalització dels 4.465 milions que mantenia en préstec. Però l'Estat nega que sigui una intervenció.

Toni Garganté
3 min
RELLEU A BANKIA  José Ignacio Goirigolzarri dóna la mà al seu predecessor, Rodrigo Rato, que va dimitir dilluns pressionat pel govern espanyol.

BARCELONA.Gairebé totes les cartes van quedar ahir a la nit sobre la taula en el rescat de Bankia. A l'espera d'alguna última sorpresa en el consell de ministres de divendres, el ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya van assegurar que prenen el "control" de l'entrada de l'Estat al capital de l'entitat que fins ahir presidia Rodrigo Rato.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministeri de Luis de Guindos va confirmar en un comunicat que el nou president del grup bancari, José Ignacio Goirigolzarri, havia demanat formalment després dels consells d'administració d'ahir l'entrada de l'Estat en l'accionariat de BFA-Bankia. Així, l'Estat va acceptar la proposta per convertir en accions els 4.465 milions d'euros en participacions preferents que el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) va donar en préstec a finals de desembre del 2010. Bankia havia de tornar aquesta quantitat en un màxim de cinc anys, un termini que el mateix ministeri considera que no podia complir.

La conversió en capital representa que l'Estat compra el 100% de la matriu del grup, el Banco Financiero y de Ahorros (BFA), i de retruc el 45% del capital de Bankia, que veurà com varia la seva actual composició accionarial (vegeu el quadre). Les set caixes que formen el grup (inclou la catalana Caixa Laietana) perdran les participacions a BFA (és l'entitat que inclou els riscos immobiliaris del grup, que totalitzen 37.000 milions), en una situació similar a la que van patir les entitats fundadores de CatalunyaCaixa i Unnim. Tot i el desembarcament, Economia assegura en un joc de conceptes que "aquesta decisió representarà la presa de control públic i no suposa la intervenció de l'entitat".

En tot cas, "el govern aportarà el capital que sigui estrictament necessari per fer els sanejaments precisos", de manera que dóna a entendre que la conversió dels 4.465 milions pot no ser l'última. De fet, divendres es podria aprovar una injecció de capital nou d'entre 5.000 i 11.000 milions, que subscriuria el FROB.

Calmar ànims

La nota insta a calmar els ànims i destaca que ni creditors ni clients de Bankia ni els propietaris de participacions preferents "es veuran afectats per aquesta decisió". Bankia compta amb 10 milions de clients i 400.000 accionistes. En els últims dies, l'entitat ha perdut gairebé el 13% del seu valor a borsa.

En aquest sentit, també cal tenir present que la crisi també ha afectat algunes de les participades de BFA: Iberdrola (manté un 5% del capital), Mapfre (15%), NH Hoteles i Indra. L'Estat passarà ara a ser accionista d'aquestes companyies, i també controlarà el 12% d'IAG (que penja directament de Bankia), la societat fruit de la fusió entre Iberia i British Airways.

El Banc d'Espanya també va emetre un comunicat, en què explicava les negociacions mantingudes amb la cúpula de Rato. L'entitat reguladora "ha treballat intensament en els últims mesos amb la direcció del grup BFA-Bankia per concretar les mesures" que asseguressin la seva viabilitat. L'entitat financera va presentar, com la resta del sector, un pla de sanejament a finals de març. El comunicat del Banc d'Espanya s'oblida de recordar que va aprovar aquest programa i, en canvi, sí que cita que "va demanar mesures complementàries per racionalitzar les estructures d'administració i gestió, que n'augmentessin la professionalització", amb una clara càrrega de profunditat per a l'equip de Rodrigo Rato. L'antic banc emissor es va mostrar contundent en la seva nota en remarcar que "els esdeveniments de les últimes setmanes i la creixent incertesa sobre el futur de l'entitat ha fet aconsellable anar més enllà i plantejar l'aportació de recursos públics".

Canvia la presidència

Els arguments del Banc d'Espanya fins i tot justifiquen el canvi al capdavant de l'entitat: "El relleu en la presidència de BFA-Bankia va orientat en la direcció de professionalitzar la gestió del grup". Els comunicats del ministeri d'Economia i del Banc d'Espanya es van produir després de les reunions dels consells d'administració de Bankia i BFA.

A partir d'ara, caldrà veure si divendres hi ha més mesures que afectin Bankia, tal com s'espera. Fonts del sector van afirmar que el consell de ministres aprovarà la creació d'una figura similar a la del banc dolent , amb la novetat que només s'aprovarà la formació d'una entitat que aglutinarà tots els actius tòxics dels bancs que ho vulguin. Una altra mesura que també afectarà Bankia, i més concretament la seva matriu BFA, serà l'augment de les provisions del sector, que es poden situar entre els 20.000 i els 40.000 milions. El ministeri d'Economia ha optat per exigir més dotacions per als actius immobiliaris sans. Fins ara es demanava als bancs que provisionessin el 7% d'aquests actius, però a partir ara es demanarà fins al 30%.

stats