Economia 10/02/2012

L'Eurogrup demana més ajustos per aprovar el proper dimecres el rescat a Grècia

Jean-Claude Juncker ha instat el Parlament grec a aprovar diumenge el paquet d'ajustaments i retallades acordat i els partits polítics a assumir un fort compromís amb les mesures, més enllà de les disputes electorals

Efe
3 min
"No hauríem de viure com esclaus" diu una pintada a Atenes / EFE

Brussel·lesEls ministres de Finances de l'eurozona han deixat aquest divendres en suspens fins dimecres que ve el segon rescat a Grècia i han vinculat l'aprovació de l'ajuda a una sèrie de condicions prèvies i a nous i importants ajustos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La decisió final serà presa la setmana que ve", ha assenyalat en acabar la trobada el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, que ha anunciat que els ministres tornaran a reunir-se dimecres que ve.

Així, ha instat el Parlament grec a aprovar diumenge el paquet d'ajustaments i retallades acordat i a identificar fins dimecres quines són les retallades addicionals per valor de 325 milions d'euros de la despesa estructural que vol aplicar el 2012 per assolir l'objectiu del dèficit, i els partits polítics, a assumir un fort compromís amb les mesures, més enllà de les eleccions d'abril.

Aquestes retallades són una "condició imprescindible" per a l'aprovació del segon rescat, de 130.000 milions d'euros, ha assenyalat Juncker, que ha recalcat, a més, que "no hi haurà cap desemborsament" abans que no s'hagi executat el programa de mesures i reformes.

El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha reconegut que "el temps" els dóna pressa, però ha assegurat que "encara estem respectant el calendari previst".

Rehn ha coincidit, a més, amb Juncker, que la idea és concloure les decisions sobre el pla d'assistència financera aquesta setmana.

De Guindos demana rapidesa

El ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, també ha incidit que el temps s'esgota, i ha aclarit que la reunió d'aquest divendres ha servit per fer saber al govern grec i als partits polítics que "han d'assumir una sèrie d'accions, i que aquestes accions les tornarem a veure el dimecres".

El segon rescat s'ha d'aprovar amb urgència perquè Grècia afronta el proper 20 de març venciments de deute per valor de 14.500 milions d'euros, i sense l'ajuda de la UE i l'FMI suspendrà pagaments.

La reunió d'aquest divendres prometia ser decisiva després que els tres partits que formen el govern de coalició grec acceptessin les noves mesures d'austeritat exigides per la troica a canvi d'un nou préstec de la UE i l'FMI de 130.000 milions d'euros que eviti la fallida del país.

El ministre grec de Finances, Evangelos Venizelos, avançava, en arribar a l'Eurgrup, que el govern grec i els seus creditors privats havien assolit un acord sobre els "paràmetres bàsics" de la condonació de la meitat del deute grec que tenen a les seves mans (100.000 milions d'euros).

Pèrdues de fins al 70%

Això suposarà per a la banca, les asseguradores i els fons unes pèrdues reals de prop del 70% sobre els seus bons, segons han avançat recentment els mateixos creditors.

Fonts de l'Institut Internacional de Finances (IIF) han confirmat que el director general de l'Institut, Charles Dallara, i l'assessor del president de BNP Paribas, Jean Lemierre, eren a l'Eurogrup després d'haver participat en una trobada del comitè dels creditors privats de Grècia, a París.

L'esborrany de l'acord amb els creditors privats "està pràcticament acabat", però s'aprovarà juntament amb tot el paquet del segon rescat, va confirmar Rehn en roda de premsa.

Compte bloquejat

El vicepresident de la Comissió Europea es va referir també a la idea plantejada per França i Alemanya de crear un compte bloquejat per a Grècia per assegurar la devolució del seu deute. "El compte bloquejat és una cosa que estem estudiant i pot ser una possibilitat pertinent per incrementar la supervisió de l'execució", ha indicat.

Juncker també va comentar aquesta qüestió i va sostenir que "sempre hem considerat que la Comissió Europea, d'aquí a dimecres, pot fer propostes per reforçar la supervisió". "Per a nosaltres és prioritari, perquè és imprescindible que Grècia pugui resoldre el seu problema amb el deute", va afegir.

La idea va ser introduïda aquest dilluns per la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, després d'una reunió bilateral ministerial celebrada a París.

"La situació de Grècia s'ha d'arreglar una vegada per totes", va afirmar Sarkozy, i va apostar, juntament amb Merkel, perquè els interessos del deute grec siguin col·locats en un compte bancari bloquejat per garantir-ne el pagament.

stats