Economia 14/05/2012

El sanejament de la banca espanyola se sotmet a l'examen d'Europa

El ministre De Guindos afronta les preguntes de l'Eurogrup sobre la nova fase de la reforma financera la setmana després de la intervenció de Bankia

Efe
2 min

Brusel·lesL'Eurogrup es mirarà amb lupa aquest dilluns la reforma financera aprovada pel govern de Mariano Rajoy per sanejar els balanços de la banca espanyola i esvair els dubtes sobre el valor real dels actius immobiliaris que acumula.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, també s'enfrontarà a les preguntes dels socis europeus sobre la resta de reformes que ha desplegat o desplegarà Espanya per tal de reduir el dèficit i retallar la despesa autonòmica.

De Guindos té al davant, doncs, una reunió de l'Eurogrup difícil, atès que Espanya és una de les grans preocupacions de l'eurozona.

"Seria insensat tancar els ulls davant els problemes que està afrontant Espanya, i, com hem vist en les últimes setmanes i els últims mesos en la prima de risc, hi ha preocupació als mercats", han assenyalat fonts europees.

Els països de la zona euro tenen una bateria de preguntes per a De Guindos, a qui demanaran que els informi sobre la reforma financera i la presa de control de Bankia, a través de la nacionalització de la seva matriu BFA la setmana passada.

Les qüestions que haurà de respondre el ministre davant Europa també tractaran de les mesures de consolidació fiscal i reformes estructurals actuals i futures previstes i sobre els seus plans per controlar la despesa de les comunitats autònomes.

De Guindos explicarà l'estratègia per enfortir i netejar la banca, afectada per la crisi del totxo, i donarà detalls sobre la reforma financera –la segona en tres mesos– feta pel govern del PP. Les mesures es concreten en l'obligació de les entitats de fer provisions milionàries, crear societats específiques per gestionar els actius adjudicats per impagament –l'anomenat 'banc dolent'– i una auditoria independent, tal com ha demanat l'Eurogrup.

L'eurozona també instarà Espanya a elaborar unes previsions de la correcció dels preus de l'habitatge durant els propers dos anys, segons les fonts.

L'objectiu del dèficit

Però la reunió dels ministres de Finances i d'Economia de la zona euro se celebra també després que la Comissió Europea (CE) augurés divendres que Espanya no aconseguirà rebaixar el dèficit del 8,51% del PIB al 5,3% aquest any i al 3% el següent, i va predir que el país es mantindrà en recessió fins al 2013.

El proper dia 30 la Comissió Europea revelarà si el país necessita emprendre retallades addicionals. La CE considera que, a Espanya, la clau per reforçar la confiança és abordar de manera immediata els reptes fiscals i financers, i això requereix una acció decidida per recapitalitzar les caixes d'estalvi i aplicar de manera enèrgica la llei d'estabilitat pressupostària per reduir i minimitzar el risc de desviaments dels governs regionals.

L'Eurogrup no s'ha plantejat de moment donar un any més a Espanya per arribar al 3% del PIB el 2013, principalment perquè el Govern no ho ha demanat, i si bé abordarà la qüestió del ritme de la configuració i la sostenibilitat d'aquesta política, s'espera que els països de l'euro confirmin amb un ampli consens l'estratègia.

stats