Economia 27/06/2012

L'Eurogrup referma que el rescat va a l'estat espanyol i no directament a la banca

El rescat sortirà del fons provisional fins que estigui llest el permanent. Asseguren que "vigilarà" que es facin les reformes estructurals que demanen els organismes internacionals

Dani Sánchez Ugart
1 min

BarcelonaEls ministres de Finances de l'eurozona han donat resposta avui a algun dels interrogants que planaven sobre el rescat a la banca espanyola. A més de determinar que està "justificat", l'Eurogrup ha deixat clar que l'ajuda es canalitzarà a través del FROB i no directament als bancs, com havia demanat el govern espanyol en diverses ocasions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, els ministres europeus han dit que arribarà primer a través del fons de rescat provisional (EFSF), però serà transferit al permanent (MEDE) quan sigui operatiu. Els crèdits del MEDE tenen preferència de cobrament respecte a altres deutes, mentre que l'EFSF, no. Això és determinant per a la prima de risc, perquè els inversors aguditzen la desconfiança en la capacitat de l'Estat per tornar el deute privat, que queda relegat al segon lloc en prioritat de cobrament, per sota del crèdit europeu.

"Vigilància" de les reformes

L'Eurogrup reitera, a més, que "vigilarà de prop i regularment" els avenços que faci el govern espanyol a l'hora d'aplicar les reformes estructurals suggerides pels organismes internacionals, malgrat la insistència del govern espanyol que el rescat no té condicionalitat macroeconòmica. Com ja va fer en el document inicial de rescat, l'organisme assegura que "confia" en el "compromís" espanyol per retallar el dèficit. Les mesures que proposen els organismes internacionals i que comencen a prendre forma passen per apujar l'IVA, retallar sous públics o derogar la desgravació per primera vivenda.

stats