Economia 05/03/2013

L'FMI alerta dels "conflictes d'interès" dels consellers del 'banc dolent' col·locats per les entitats financeres

L'organisme insta el govern espanyol a traspassar els poders de supervisió que encara conserva el ministeri al Banc d'Espanya i demana que es restringeixin els bonus als directius. Preveu que l'economia es contraurà un 1,5% el 2013

Dani Sánchez Ugart
2 min
La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde.

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha alertat aquest dimarts dels "conflictes d'interès" al consell d'administració del 'banc dolent' espanyol, el Sareb, del qual formen part, a més de consellers independents, alguns consellers triats per les entitats financeres que formen part de l'accionariat (amb CaixaBank i Santander, amb dos consellers cadascuna al capdavant).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el seu segon informe després del rescat bancari, l'FMI urgeix el govern espanyol a "fer complir estrictament" les normes contra els "conflictes d'interès" al consell d'aministració del Sareb i l'insta a "adoptar proteccions addicionals".

La principal preocupació dels 'homes de negre' de l'FMI, que van visitar Madrid en una visita de control per comprovar que l'executiu adopta a bon ritme les mesures compromeses en el memoràndum del rescat bancari, és que els membres del consell d'administració col·locats per les entitats bancàries "no haurien de participar" en les deliberacions relacionades amb paquets d'actius "semblants als que els seus bancs intenten vendre", explica l'informe.

Traspassar tota la supervisió al Banc d'Espanya

Els inspectors de l'organisme dirigit per Christine Lagarde també alerten de la necessitat que el govern espanyol transfereixi "tots els poders de supervisió" al Banc d'Espanya. En aquest sentit, consideren que el ministeri d'Economia hauria de desfer-se de la seva potestat per aprovar les fusions d'entitats, així com les transferències de propietat significatives.

Tot i les recomanacions, els experts de l'FMI –que forma part de la 'troica', juntament amb la Comissió Europea i el Banc Central Europeu, que també han emès el seu informe aquest dimarts–, el pla de reformes compromès com a contrapartida al rescat financer "ha fet progressos significatius", des del juny, quan es va concedir el rescat.

A més, l'organisme demana que es restringeixin els bonus als directius i que es prioritzi l'obtenció de capital.

Un any més d'empobriment

L'economia espanyola continuarà la seva caiguda lliure durant el 2013, segons els experts de l'FMI, que pronostiquen en l'informe una contracció del PIB de l'1,5% per a aquest any, amb un creixement del 0,8% per al 2014.

stats