Economia 22/06/2012

L'FMI demana la recapitalització directa de la banca espanyola i "més imaginació" al BCE

Christine Lagarde insta el Banc Central Europeu a valorar opcions, com la compra de deute sobirà, per impulsar el creixement a la zona euro i acabar amb les tensions dels mercats

Agències
1 min

LuxemburgLa directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, insta l'eurozona a permetre a curt termini l'ús dels fons de rescat per recapitalitzar de forma directa la banca i ha demanat al Banc Central Europeu (BCE) mesures "més creatives" per impulsar el creixement.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Poden ser programes de compra de deute sobirà o una política més tradicional. Correspon al BCE decidir, però creiem que hi ha espai", ha dit Lagarde, que ha advertit que la "viabilitat" de la unió monetària "està en qüestió".

Aquestes tensions, segons Lagarde, planen tant sobre els bancs europeus com sobre els deutes sobirans dels països de la moneda única.

En aquest sentit, la directora gerent de l'FMI ha advocat per trencar "la retroalimentació negativa" entre aquests dos elements i ha defensat la necessitat de permetre l'ús dels fons europeus de rescat per recapitalitzar de forma directa, sense passar pels estats, els "bancs febles ".

Aquesta va ser la postura defensada per Espanya davant la reestructuració del seu sector bancari, però la idea té un clar rebuig d'Alemanya i, ara per ara, no és possible segons les regles en vigor.

Per Lagarde, hauria de ser possible a curt termini, motiu pel qual ha confiat que "la saviesa prevalgui" i es doni llum verda a la que considera "la millor solució".

Aquesta mesura hauria de venir acompanyada, per l'FMI, d'una "política monetària creativa" per part del BCE i de mesures de consolidació fiscal que no se centrin en les xifres i permetin a les economies créixer.

A més llarg termini, l'FMI defensa que la zona euro avanci cap a una unió bancària i fiscal, que hauria d'incloure una mutualització del deute dels estats membres i, alhora, un control més centralitzat de les polítiques econòmiques.

stats