RENDA VARIABLE
Economia 05/08/2011

L'Íbex torna a tancar en negatiu: perd un 10% en la setmana

De nou, dia de màxima volatilitat als mercats de renda variable, tot i les bones dades conegudes d'atur als Estats Units. El rumor de compres de deute per part del BCE o de la Xina ha rebaixat la pressió sobre la prima de risc d'Espanya i Itàlia

Redacció
2 min

BarcelonaSetmana negra a les borses. Semblava que l'Íbex 35 havia de salvar com a mínim aquesta darrera jornada, però finalment també ha acabat tancant en números vermells, tot i que per ben poc. El selectiu espanyol ha perdut un 0,18% en la sessió, fins a 8.671 punts. El retrocés acumulat en la setmana s'enfila fins al 10%, per sota de les pèrdues que han recollit els índexs de Frankfurt i Milà, del 12%. En la sessió, el DAX s'ha deixat un 2,26%, el CAC ha perdut un 1,26%, el FTSE de Londres un 3,43% i el FTSE MIB de Milà un 3,21%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Res no ha estat capaç de donar confiança als inversors, ni tan sols les dades d'ocupació als Estats Units, millors del que esperaven els experts. La primera economia del món va crear 117.000 llocs de treball el juliol, i va reduir la taxa d'atur una dècima, fins al 9,1%, segons que va informar el Departament del Treball dels EUA.

Les tensions no ha minvat, per tant, en els mercats de renda variable, que continuen molt volàtils, però sí que han respirat els mercats de deute. La prima de risc espanyola ha baixat fins als 369 punts, 30 punts per sota del tancament d'ahir. El diferencial entre el bo italià a deu anys i el bund alemany també s'ha reduït en la jornada des dels màxims que va marcar ahir. En concret, s'ha situat en 373 punts, la qual cosa vol dir que per primera vegada al tancament, la prima de risc italiana es troba per sobre de l'espanyola.

La raó de la rebaixa de tensió als mercats de deute caldria buscar-la en dos rumors: per una banda, s'ha estès pels mercats que el Banc Central Europeu (BCE) ha comprat deute espanyol i italià, una possibilitat que tanmateix no ha estat confirmada pel regulador. Ahir els mercats de deute es van disparar després de les paraules del president del BCE insinuant que l'entitat no compraria bons d'aquests dos països. D'altra banda, els mercats també especulaven avui amb la possibilitat que la Xina també estigués comprant deute espanyol.

stats