ERO AL SECTOR PÚBLIC
Economia 26/05/2012

L'Incasòl acomiadarà el 40% de la plantilla

L'Incasòl acomiadarà el 40% de la plantilla, un total de 203 treballadors. Es tracta del primer gran ERO al sector públic després de l'últim pla d'estalvi de 1.500 milions del Govern.

Elena Freixa
3 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, de qui depèn l'Incasòl.

BARCELONALa direcció de l'Institut Català del Sòl va anunciar ahir als treballadors un expedient de regulació d'ocupació (ERO) al·legant una caiguda "del 80% de l'activitat en els últims quatre anys", segons van explicar a l'ARA fonts de l'empresa. La retallada de 203 treballadors sobre una plantilla de 510 és la més dràstica que s'ha plantejat fins ara al sector públic. Fa dues setmanes, el president del Govern, Artur Mas, va anunciar la tercera tongada de retallades al sector públic (la dels 1.500 milions més) i va reconèixer ajustaments a les empreses públiques, que costarien llocs de treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mas ha traslladat la consigna de l'austeritat a totes les empreses públiques perquè la compleixin per la via que sigui. La por que ahir van expressar els sindicats és que l'ERO a l'Incasòl, una empresa que depèn del departament de Territori i Sostenibilitat, sigui només el principi "del tsunami que pot venir al sector públic". Altres empreses en què es temen nous ERO són l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) -en què la retallada podria ser similar- i GISA. De fet, en aquesta última empresa ja es va aplicar un ERO al juliol per a 45 treballadors. Un expedient similar s'ha fet a l'Agència Catalana de Cooperació.

El responsable de l'àrea d'empreses públiques de la UGT de Catalunya, Esteban Sánchez, va rebutjar l'expedient i va acusar el Govern d'iniciar així el desmantellament dels serveis públics. Va afegir que, més enllà de la davallada d'activitat fruit de la crisi immobiliària, hi ha hagut "mala gestió" de les càrregues de treball.

Acomiadaments nuls el 2011

Es tracta del primer ERO que es dóna al sector públic sota el paraigua de la reforma laboral, que facilita la justificació d'aquests processos per motius econòmics. Segons la nova norma, n'hi ha prou que empreses o organismes públics justifiquin una davallada sostinguda durant tres trimestres seguits en el pressupost.

Abans de la reforma, l'acceptació d'acomiadaments per motius econòmics al sector públic quedava subjecta a la interpretació del jutge. De fet, el mateix Incasòl va fer una vintena d'acomiadaments l'any passat, que després un jutge va declarar nuls i va obligar a la readmissió. Va interpretar que, com a empresa de servei públic, no podia regir-se pels objectius sobre ingressos i beneficis.

Ara, amb la nova llei vigent, els treballadors esperen que les causes que els presentarà l'empresa amb la documentació de l'ERO inclouran, a banda de l'organitzativa, l'econòmica. L'empresa i el comitè es reuniran per començar el període de consultes dimarts. La reforma fixa un termini improrrogable de 30 dies per mirar de trobar un acord. Si passat aquest termini no n'hi ha, als treballadors només els quedarà la via judicial per recórrer.

Retallada estatal

La retallada de plantilla a les empreses públiques es replicarà en l'àmbit estatal. El govern espanyol ja ha avisat que preveu que el pes del sector públic disminueixi del 45% al 35% sobre el PIB. L'executiu de Rajoy prepara una reforma que inclourà privatitzacions, reduccions de plantilla i dissolucions d'empreses i organismes públics.

El govern espanyol ha avisat que serà un ajustament "dolorós". L'objectiu serà tornar a l'escenari del sector públic d'abans de l'arribada dels socialistes al poder el 2004. De fet, el primer pla de privatitzacions, centrat principalment en les infraestructures i els serveis ferroviaris i aeroportuaris, és imminent. L'ajustament al sector públic anirà acompanyat, segons els plans de Rajoy, de mesures com la vinculació del salari a la productivitat a tota la plantilla del sector públic.

stats