CRISI DEL DEUTE
Economia 23/05/2012

L'OCDE augura dos anys de recessió i l'atur al 25% a Espanya

Les previsions econòmiques de l'OCDE dicten dos anys de recessió a Espanya i una taxa d'atur per sobre del 25%. L'organització demana accelerar en la transparència a la banca i tancar entitats si cal.

Elena Freixa
2 min
L'OCDE augura dos anys de recessió i l'atur al 25% a Espanya

BARCELONA.El PIB espanyol retrocedirà un 1,6% aquest any i un 0,8% el 2013, i així completarà dos anys de recessió econòmica amb una taxa d'atur per sobre del 25%. Aquest és l'escenari que recull l'informe semestral de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) publicat ahir, que va revisar a la baixa, i força, les estimacions fetes al novembre. Fa sis mesos, encara confiava que l'economia remuntaria a finals d'aquest any, amb un creixement del 0,3% del PIB i una millora de l'1,3% de cara al 2013. El panorama actual és menys pessimista que el de la Comissió Europea, però encara pot empitjorar. El principal risc és que la pressió que Espanya pateix als mercats encareixi els costos de finançament de la banca i acabi enfonsant-la més en la recessió. El govern espanyol és queda així sol amb les seves previsions de recuperació de cara a l'any que ve, amb un creixement previst del 0,2%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sobre la reforma financera, l'OCDE va instar les entitats a reconèixer com més aviat millor les pèrdues. "L'important és recapitalitzar els bancs que són viables i tancar els que no ho siguin", va dir l'economista de l'OCDE Andrés Fuentes.

L'informe de l'organisme també va fer palès l'incompliment dels objectius de dèficit a Espanya aquest any (5,4%) i el que ve (3,3%). De nou, força més optimista que la CE, que veu l'Estat superant el 6% de dèficit el 2013, el doble que l'objectiu. Això sí, l'OCDE va recordar que Espanya no pot abandonar l'agenda de mesures "permanents" per retallar dèficit. Entre aquestes mesures va proposar que s'apugi l'IVA, es vigilin estrictament les comunitats autònomes i s'elevi la fiscalitat mediambiental.

Les previsions per a l'eurozona situen una contracció del 0,1% del PIB el 2012 i una recuperació del 0,9% l'any vinent. L'OCDE va demanar un tallafoc "fort" i reformes estructurals per salvar els desequilibris entre els països del sud d'Europa, en recessió, i els del nord, que creixen.

stats