Economia 31/10/2011

L'OCDE no descarta una nova recessió per al 2012

Efe
2 min

ParísL'alentiment econòmic global es pot traduir l'any que ve en un estancament de la zona euro, segons l'OCDE. Per això, insta a aplicar sense dilació els acords de la setmana passada, ja que no exclou una recessió en cas d'un nou deteriorament de les condicions financeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En vigílies de la cimera del G-20 de Cannes, els pròxims dijous i divendres, l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha presentat aquest dilluns el panorama per als països que acudiran a aquesta cita. A més, concreta que hi haurà un "creixement mediocre" a la zona euro i als Estats Units, en paraules del seu secretari general, Ángel Gurría.

Als Estats Units, aquest creixement serà de l'1,7% i de l'1,8% el 2012, abans d'una veritable recuperació el 2013.

Tot i això, la gran preocupació està a la zona euro. El producte interior brut (PIB) augmentarà un 1,7% enguany, però només un 0,3% el 2012, molt per sota del ritme del 2% que l'organització calculava per aquests dos exercicis al maig. El 2013, amb un 1,5% no s'arribaria tan sols al nivell de 2011.

Encara que l'OCDE va reconèixer que és possible una caiguda del PIB en uns o altres membres de la moneda única, Gurría no va voler donar xifres desglossades per països en la presentació a la premsa. En aquest sentit, ha remès els peridoistes a l'estudi semestral que es divulgarà a finals de mes i s'ha limitat només a fer alguns comentaris.

"Espanya ha fet i està fent el que cal" amb reformes com la de les pensions, de la negociació col·lectiva, el sector financer o l'ajust de la despesa, però ara és deutora del context general i "del que es faci a la zona euro", ha indicat.

Itàlia pel bon camí

Se li ha preguntat sobre Itàlia i ha declarat que "els polítics de cada país són diferents". Tot i això recorda que les mesures preses en els últims temps "van en la bona direcció" i que és important fer-les creïbles.

Escenari negatiu per als països desenvolupats

Si es compleixen les previsons de l'organisme, alguns dels grans països desenvolupats podrien tenir una recessió de fins al 5% fins al primer trimestre del 2013.

Gurría ha tornat a assenyalar que de la mateixa manera que és imprescindible l'ajust en els països que estan sota pressió pel desequilibri dels seus comptes públics, convé que aquells que disposen de marge fiscal l'utilitzin per estimular l'activitat. Tot i això, s'ha restistit a identificar quins són aquests països que l'OCDE jutja amb capacitat per aplicar mesures d'estímul.

Els BRIC's també pateixen

En les seves previsions, l'organització calcula que també els països emergents del G-20 estan travessant un alentiment econòmic. D'una progressió del 8,5% el 2010, van a passar al 7,2% el 2011 i al 6,7% en 2012, abans de recuperar un 7,4% el 2013.

Dins d'aquest grup, la Xina seguirà sent el gran motor per la seva dimensió i per unes xifres de creixement, malgrat tot, exultants: després un 10,4% el 2010, un 9,3% el 2011, un 8,6% el 2012 i un 9,5% el 2013.

Japó mostra una evolució particular a causa del tsunami i l'accident nuclear de començaments d'any. Així, el seu PIB caurà un 0,5% aquest exercici, abans de recuperar un 2,1% el pròxim i situar-se al mateix ritme d'increment que la zona euro el 2013, un modest 1,5%.

stats