LABORAL
Economia 11/08/2012

L'OIT respon al BCE i avisa del perill d'abaixar sous

L'Organització Internacional del Treball avisa que abaixar els sous redueix el consum i perjudica el creixement. El BCE va recomanar ahir moderació salarial a Espanya per millorar la competitivitat.

Vicenç Moliné
3 min
MENYS SOUS EQUIVAL A MENYS CONSUM  L'Organització Internacional del Treball respon al BCE i avisa que la reducció salarial efectivament pot incentivar les exportacions, però que alhora també deprimeix  el consum interior.

BARCELONAL'Organització Internacional del Treball (OIT) va respondre ahir a l'informe del Banc Central Europeu (BCE) de dijous, en què recomanava a Espanya rebaixar els salaris per guanyar competitivitat. Segons l'OIT, buscar competitivitat a través de sous baixos pot tenir l'efecte contrari al desitjat en deprimir el consum intern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banc central presidit per Mario Draghi, en un informe en què repassava la situació dels països rescatats, augurava més contracció dels sous a Espanya i assegurava que aquest procés beneficiaria les exportacions i ajudaria a tornar al creixement econòmic. Per aconseguir-ho, recomanava, entre altres mesures, flexibilitzar el mercat laboral, retallar la protecció de l'atur i reduir el salari mínim, que en el cas espanyol és de 641,40 euros bruts mensuals. L'OIT, però, discrepa d'aquestes recomanacions. El seu expert en condicions de treball, Patrick Belser, avisa que "una rebaixa en els salaris acostuma a portar a un augment de les exportacions, però també redueix el consum domèstic, que afecta el creixement".

Per Belser, aquest efecte negatiu es pot evitar moderant la caiguda salarial fins al punt que no redueixi el consum domèstic més del que incentiva les exportacions. En cas contrari, la baixada salarial "té un efecte negatiu en el creixement econòmic d'un país".

Devaluació interna

De moment, les dades donen la raó a Belser. Espanya està vivint un procés de devaluació interna a partir d'una rebaixa salarial. A finals de l'any passat, una de les primeres mesures del govern de Rajoy va ser la congelació del salari mínim, que ja era dels més baixos d'Europa, i la retallada al sou dels funcionaris, a qui s'ha retirat la paga extra de Nadal, unes iniciatives que Catalunya ja havia aplicat. De fet, els convenis laborals registrats o revisats en els primers set mesos de l'any a Espanya van incloure un augment de salaris de l'1,56%, molt per sota de la inflació, que es va situar en el 2,2%. En el cas dels nous convenis, la distància és encara més gran, ja que la pujada salarial que preveuen és del 0,85%.

Aquesta baixada de sous ha mantingut les exportacions, que el primer trimestre de l'any van augmentar un 2,8%, però també ha contribuït a moderar el consum intern, que en el mateix període es va contreure un 3,2% ja abans de l'enduriment de la crisi viscut els últims mesos. Per tant, el saldo és negatiu, i així ho demostra el PIB del primer trimestre, que es va contreure un 0,4% internanual en els primers tres mesos de l'any. Les dades avançades per l'Instituto Nacional de Estadística per al segon trimestre de l'any no donen gaires esperances, ja que una caiguda interanual del PIB de l'1%, a falta de saber el detall de les dades, només pot significar una contracció del consum interior molt més gran.

L'OIT, a més, també avisa que la competitivitat que es guanya reduint salaris pot desaparèixer si la resta de països decideixen moderar també els seus.

La crisi s'acosta a Berlín

Alemanya ha viscut l'actual crisi amb certa comoditat i els dubtes sobre les economies mediterrànies han convertit els seus bons en un valor refugi, fet que ha reduït gairebé a zero la rendibilitat que oferia el govern. Però la contracció que estan vivint les economies amb problemes, com és el cas d'Espanya, ja afecta les exportacions alemanyes, el motor de la seva economia. Al juny van caure un 1,5% respecte al maig i el ministeri d'Economia va avisar ahir que el creixement del PIB per al segon trimestre seria "moderat", encara que va evitar donar dades concretes. En el mateix comunicat, va reconèixer que podria revisar a la baixa les prediccions de creixement a causa de la situació dels seus socis de l'eurozona.

stats