ECONOMIA
Economia 20/07/2012

L'ajut bancari espanyol: s'aplicarà en quatre trams i 25.000 milions aniran al banc dolent

Els primers 30.000 milions arribaran de forma immediata, abans que s'acabi aquest mes. Aniran a parar a les entitats en mans de l'Estat que els necessitin amb urgència

T. G.
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, amb el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a Brussel·les / EFE

BarcelonaEls ministres de la zona euro preveuen aprovar aquest divendres via telefònica el rescat bancari espanyol. Són 100.000 milions d'euros que, en principi, s'hauran de dedicar al sistema financer, que podria necessitar en total uns 62.000 milions, segons va admetre fa dies el ministre d'Economia, Luis de Guindos. La resta fins al màxim demanat es podria utilitzar per comprar deute sobirà amb l'objectiu de reduir les tensions als mercats. Sense anar gaire lluny, la prima de risc ha obert amb un nou rècord. Però en aquest cas, es necessita el permís de Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En principi, el que queda clar és que el sanejament bancari espanyol constarà de quatre trams, sempre tenint en compte que es tracta d'uns màxims, i que si les partides no s'esgoten passen al següent tram o senzillament no s'utilitzen:

1-Els primers 30.000 milions urgents arribaran abans que acabi el juliol. Es destinaran a les primeres necessitats de les entitats que han passat a mans de l'Estat i que, en teoria, són les que poden tenir més tensions de liquiditat. Es tracta de Bankia (que ha demanat fins a 19.000 milions) i els bancs que ja fa temps que gestiona el Fons de Reestructuració Ordenada bancària (FROB): CatalunyaCaixa, Banco Valencia i NovaGalicia.

2-Uns altres 25.000 milions s'entregaran al FROB al novembre i aniran a parar a les mateixes entitats del primer punt, però per desenvolupar els plans de sanejament a més llarg termini. Part d'aquesta quantitat es podrà destinar a "liquidar" els bancs no viables, un concepte que encara no ha quedat clar. En tot cas, sembla que es tractaria de tornar a activar les subhastes de venda de les entitats propietat del FROB.

3-El tercer tram pujarà fins als 15.000 milions i es desemborsarà al desembre. En aquest paquet hi entren les entitats sanes que no han estat intervingudes i que optin per demanar ajuts. També podran utilitzar els diners públics els bancs que es vulguin capitalitzar pels seus mitjans a través dels denominats bons convertibles contingents (cocos).

4-Les entitats que vulguin finançar-se en els mercats i que finalment no ho aconsegueixin disposaran de 5.000 milions addicionals del rescat.

Tot plegat suma 75.000 milions. Els 25.000 milions que falten es dedicaran a la formació dels bancs dolents. Encara no s'ha concretat si serà una sola entitat o si cada banc formarà la seva societat de gestió d'actius.

stats