LABORAL
Economia 28/05/2012

Més de 96.000 aturats fa tres anys que busquen feina a Catalunya

Les dades de l'INE xifren en 704.900 els aturats espanyols que a finals del 2011 ja no cobraven la prestació perquè portaven tres anys o més sense feina

Agències
1 min

MadridEl nombre d'aturats que fa ho està des de fa tres anys o més s'ha disparat un 82% a Catalunya durant el darrer any i ja hi ha 96.600 treballadors en aquesta situació. La prestació de l'atur dura, com a màxim dos anys, així que un atur de tan llarga durada vol dir que els afectats no tenen ingressos o depenen de subsidis.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes dades, publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest dilluns, es multipliquen si mirem el global de l'Estat. A Espanya hi havia 704.900 persones que feia un mínim de tres anys que estaven aturades l'any passat, un 43% més que a finals del 2010.

Les xifres, tant a Catalunya com a Espanya, mostren que el 15% del total d'aturats ja corre el risc de cronificar-se si s'eternitza aquesta situació laboral.

L'escenari és preocupant, sobre tot perquè el mercat de treball no és capaç encara de crear ocupació neta i l'atur encara té mesos per endavant per créixer, segons totes les previsions dels organismes internacionals i del govern.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat avui les dades de la mostra sobre la que basa l'Enquesta de Població Activa (EPA) trimestral. El 52,1% del total d'aturats, segons la mostra, va arribar a aquesta situació un cop se li va acabar el contracte de feina. Durant l'any passat, dels 4,58 milions d'aturats, 2,39 milions hi estaven per finalització de contracte, un 7,72% més del 2010.

Un total de 1.067.400 de treballadors es van quedar a l'atur durant l'any 2011 per acomiadament o per la supressió del seu lloc de treball, mentre que 58.000 van convertir-se en aturats per malaltia o incapacitat i 23.100 per haver-se de dedicar a la cura de nens, gent gran o malalts.

Set de cada deu aturats, eren treballadors assalariats, és a dir, que tenien un cap i cap subordinat.

stats