Economia 08/12/2011

L'electricitat i el gas domèstics s'han encarit entre l'11% i el 16% durant el 2011

La factura de l'aigua s'ha apujat al voltant del 5% per a la majoria d'usuaris

Acn
2 min

BarcelonaEl preu final que paguen els consumidors catalans pels subministraments de la llar s'ha disparat durant el 2011 alhora que les administracions públiques han fet retallades i molta gent s'ha quedat a l'atur. La factura de l'electricitat s'ha encarit un 11,3% en dotze mesos; el rebut del gas natural, un 14,9%, i la bombona de butà, un 16,8%, segons confirma el ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. El preu que paguen els catalans per l'aigua s'ha apujat al voltant d'un 5%, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les causes

L'encariment dels preus en les matèries primeres o en els trams liberalitzats de les factures –els que no estan limitats per llei– explica una part de les pujades. Per contra, l'IPC, que s'utilitza per indexar els increments salarials de milions de treballadors, no arriba a un creixement acumulat del 2%. Pel que fa a l'electricitat, el ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ha informat que la factura final que paguen els consumidors s'ha incrementat en un 11,3% durant el 2011. La factura mitjana ha crescut 60 euros per client, fins a fregar els 600 euros, segons les dades de la Comissió de l'Energia espanyola (CNE), que estimava que el rebut mitjà era de 539 euros a mitjans de 2010.

Tarifa d'últim recurs

Els més de 20 milions de clients que s'acullen a la tarifa d'últim recurs (TUR) elèctrica han patit un augment lleugerament inferior, ja que l'Estat ha congelat la part regulada de la factura, que ha crescut un 1,5% per als usuaris sense discriminació horària. Per contra, la fracció liberalitzada de la factura de la TUR, que representa el 50% del total i se subhasta entre les principals comercialitzadores d'energia, s'ha incrementat per sobre del 15%.

La intervenció de l'Estat ha compensat la pujada del preu de la llum que paguen els usuaris de la TUR, clients residencials i comercials amb una potència inferior a 10 KhW. Tanmateix, aquesta rebaixa fa que les tarifes no cobreixin el cost de producció i distribució de l'electricitat i s'incrementi el dèficit tarifari, que ja acumula més de 22.000 milions d'euros, segons les companyies del sector.

Gas més car per dos motius

El rebut que paguen els consumidors finals pel gas natural també ha patit un increment del 14,9%, segons ha confirmat el ministeri. El mercat del gas natural està liberalitzat a l'Estat, però resten dues TUR: una per als usuaris amb un consum mínim, amb gas per a la cuina i l'aigua calenta, i una per a llars que també utilitzen calefacció de gas.

Per la seva banda, el ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ha informat que el preu del gas butà, que els consumidors reben en forma de bombones, s'ha incrementat un 16,8%, després que el govern espanyol aixequés el preu dels envasos de gasos liquats derivats del petroli d'entre 8 i 20 quilograms.

Aigua un 5% més cara per a la majoria

La factura que paguen els consumidors catalans, concretament, s'ha apujat un 4,8% per als usuaris que consumeixen fins a 12 metres cúbics al mes, mentre que s'ha alçat un 5,2% per als que tenen un consum menor als 10 metres cúbics al mes, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) corresponents al primer semestre de 2011.

stats