LABORAL
Economia 29/05/2012

L'envelliment de la població reduirà l'atur al 14% a Espanya el 2020

La població activa disminuirà en 1,7 milions de persones a tot l'Estat, segons un estudi de Manpower, i alleugerirà el drama laboral malgrat que no es creï ocupació els propers anys

Elena Freixa
2 min

BarcelonaLa taxa d'atur, ara per sobre del 22% a Espanya, baixarà els propers anys encara que, en el pitjor dels escenaris, no es creï ocupació. La davallada prevista a la població activa –persones d'entre 16 i 64 anys– contribuirà a rebaixar fins al 14% la taxa de desocupats, segons les conclusions del darrer Índex Laboral Manpower presentat aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La hipòtesi amb què treballa aquest estudi és que la població activa es reduirà en 1,7 milions de persones, fruit principalment de l'envelliment de l'anomenada generació del 'baby boom', que juntament amb el fenomen migratori va fer disparar la població ocupada els darrers anys, abans de l'esclat de la crisi.

Segons ha explicat el catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB Josep Oliver, Catalunya serà la comunitat on més es notarà aquest fenomen poblacional en relació a l'atur, que podria arribar a situar-se en el 5% el 2020.

L'autor de l'estudi ha dibuixat un escenari de fortes diferències entre comunitats autònomes. Mentre a Catalunya l'atur baixaria fins a uns nivells que abans de la crisi es consideraven plena ocupació (un 5%), la taxa d'Andalusia gairebé no es veuria afectada pel fenomen i passaria del 33% actual al 28% en vuit anys si no es crea més ocupació. A mig camí es quedarien Madrid, amb un 10% d'atur, i el País Valencià, on es quedaria al 17%.

Un altre semestre negre

Més enllà de les estimacions, Oliver ha repassat l'evolució de l'atur els darrers sis mesos, que han tornat a ser molt negatius per al conjunt de l'Estat. La causa, segons el catedràtic, ha estat principalment el clima de desconfiança per l'agreujament de la crisi del deute a Europa. Entre l'octubre del 2011 i el març del 2012 l'atur va créixer en 657.000 persones, un 13%.

El semestre que comprèn el quart trimestre del 2011 i el primer del 2012 va ser el segon més greu des de l'esclat de la crisi i l'ha seguit una arrencada d'any també negativa. "Som en una nova recessió dins la crisi", ha resumit Oliver. En el darrer semestre, la destrucció d'ocupació ha estat de 900.000 llocs de feina.

El repunt, inesperat segons les previsions que es feien no fa gaires mesos, ha estat fruit de l'enfonsament de la confiança. Els 200.000 llocs de treball que es van crear l'estiu passat es van destruir quan es va acabar la temporada turística i el mateix escenari es repetirà aquest any si tot va bé, segons Oliver.

Si no hi ha cap "ensurt majúscul", ha dit amb cautel·la, el mercat de treball espanyol ha d'estar en condicions de crear ocupació neta l'any que ve per aquestes dates.

Les dades del darrer semestre, de fet, reflecteixen els ajustaments que s'ha produït al sector públic fruit de l'austeritat. S'han destruït més de 100.000 llocs de treball comptant sector públic i serveis col·lectius que s'associen al sector.

Fugint del catastrofisme dels números, que situen l'actual crisi com la pitjor que ha viscut Espanya els darrers 50 anys en el camp laboral, l'autor de l'estudi ha trobat moltes similituds amb la dels anys 80. Llavors van caler 14 anys per recuperar els nivells de població ocupada (13 milions) d'abans de la crisi.

Ara, després de cinc anys de crisi, la situació és semblant i ens aboca a l'horitzó del 2020 per poder recuperar els 20,5 milions de persones ocupades d'abans de la crisi. La pèrdua de mà d'obra ha estat del 15%, similar a la de la crisi dels 80.

stats