IPC
Economia 03/01/2011

L'Estat espanyol tanca el 2010 amb un IPC avançat del 2,9%

L'augment del preu del tabac, els carburants i els lubricants són els principals responsables d'aquesta inflació

Agències
1 min

MadridL'indicador avançat de l'índex de preus al consum harmonitzat situa la taxa anual a l'Estat espanyol en el 2,9% el mes de desembre, set dècimes més que el mes anterior, segons les xifres de l'Instituto Nacional de Estadística (INE). Es tracta del valor més elevat d'aquest índex des de l'octubre del 2008, en què va marcar un augment del 3,6%. La dada definitiva de l'IPC harmonitzat no es coneixerà fins al 14 de gener, tot i que habitualment no hi ha variacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'INE, aquest creixement de preus és atribuïble, principalment, al tabac, ja que el passat 4 de desembre van augmentar els impostos sobre aquest producte. També hi han contribuït els carburants i els lubricants, que s'han encarit força durant el 2010: si aquest desembre el barril de Brent costava 92 euros, fa un any el preu era de 75 euros.

Aquest és el catorzè mes consecutiu en què la taxa interanual de l'IPC harmonitzat és positiva. Aquest índex permet comparar l'evolució dels preus entre els diferents països de la Unió Europea. La dada del desembre, a més, és especialment significativa ja que serveix per actualitzar els salaris que tenen aquesta clàusula en el conveni col·lectiu.

stats