PREU DEL DINER
Economia 01/08/2012

L'euríbor en mínims històrics permet abaratir les hipoteques

Ara
2 min
Una oferta de préstec hipotecari a l'aparador d'una oficina bancària.

BARCELONA.L'euríbor, l'índex de preus interbancari més utilitzat per al càlcul d'hipoteques, va tancar el juliol amb un mínim històric de l'1,061%. Fa just un any el cost era de més del doble i es va situar en el 2,18%. A més, aquesta tendència sembla que no s'acaba, perquè l'últim dia de juliol l'euríbor va cotitzar al 0,94%, amb la qual cosa ha sumat sis jornades seguides per sota de l'1%, una evolució que no s'havia donat mai.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reducció recent dels tipus aprovada pel Banc Central Europeu (BCE) ha contribuït a la continuada reducció de l'índex, tot i que la inèrcia ja fa temps que dura, amb nou mesos consecutius de rebaixes. Aquesta reducció de l'euríbor significa, de retruc, una retallada de les quotes que paguen les famílies per la hipoteca d'un immoble. La retallada no serà immediata, tenint en compte les dates de revisió que fixen els bancs. En el cas d'un crèdit de 150.000 euros a 25 anys de termini i amb un diferencial del 0,5% sobre l'euríbor, la quota mensual queda en 604 euros, amb una reducció de 83 euros, i un estalvi anual de 991.

Valoració dels bancs

D'altra banda, el Banc d'Espanya va enviar ahir una nota en què explicava que havia rebut la valoració de la cartera creditícia de la banca realitzada per quatre auditores independents: Deloitte, KPMG, PwC i Ernst & Young. L'estudi final de la situació del sector, però, no es coneixerà fins a la segona quinzena de setembre. Així es tanca una segona fase del procés d'anàlisi independent del sector bancari pactat entre el govern espanyol i Brussel·les.

Aquesta avaluació forma part del rescat bancari de fins a 100.000 milions en marxa. La primera de les fases del procés d'auditoria es va produir amb els estudis dels consultors Oliver Wyman i Roland Berger, que van determinar a mitjans de juny que la banca espanyola necessitava en el pitjor dels escenaris fins a 62.000 milions per assumir la reconversió bancària. El Fons Monetari Internacional (FMI) havia valorat abans una xifra inferior.

stats