Economia 09/09/2012

L'eurozona dóna per fet que Espanya demanarà l'ajuda, però no abans de final de mes

Els socis de l'eurozona veuen que Espanya no té cap altre alternativa que demanar el rescat i creu que ho farà en breu, segons apunten fonts europees

Efe
2 min

Brussel·lesL'eurozona dóna per fet que Espanya demanarà "molt ràpid" un programa d'assistència financera per aconseguir que el Banc Central Europeu (BCE) i el fons europeu de rescat comprin deute sobirà, encara que no abans de finals de mes, segons han confirmat fonts europees a l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La impressió generalitzada a l'eurozona és que Espanya demanarà molt ràpid l'ajuda, però no ho farà durant l'Eurogrup informal previst el proper dia 15 a Xipre, segons han afegit les mateixes fonts.

Els 16 socis d'Espanya a la zona de l'euro consideren que Espanya "no té una altra alternativa" que demanar un programa d'ajuda -complet o preventiu- als fons europeus de rescat, el temporal Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) o el futur permanent, el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), tal com exigeix el BCE per intervenir al mercat secundari.

Tant a Brussel·les com a Madrid s'assenyala que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, vol estudiar primer acuradament el pla anunciat el dijous pel president del BCE, Mario Draghi, i sobretot aprofundir en l'aspecte de les condicions que s'imposarien a Espanya.

Ho podrà fer a l'Eurogrup, atès que aquest estarà "plenament dedicat a Espanya i a Grècia", malgrat que en aquest últim cas l'informe de la troica –la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el BCE– no estarà llest per a la reunió informal de Xipre, van afirmar les fonts consultades.

S'espera que el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, exposi la situació d'Espanya i el semblar del Govern sobre l'anunci de Draghi, qui, per la seva banda, podrà exposar divendres que ve directament el seu pla als governs de l'eurozona.

També s'espera la presència de la directora gerent del FMI, Christine Lagarde.

L'executiu espanyol també esperarà a conèixer la decisió que el Tribunal Constitucional alemany prengui el dia 12 pel que fa al fons de rescat, encara que l'eurozona està "convençuda" de la seva legalitat i confia que la resolució judicial serà positiva. "En cas contrari tindríem una crisi seriosa", han afegit les fonts europees.

stats