Economia 10/07/2012

L'eurozona imposa 32 condicions a Espanya a canvi del rescat de la banca

El memoràndum de l'ajuda europea inclou transferir competències del ministeri d'Economia al Banc d'Espanya

Efe
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, amb el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a Brussel·les / EFE

Brussel·lesEspanya haurà de complir 32 condicions a canvi del rescat europeu de fins a 100.000 milions d'euros que rebrà per recapitalitzar el seu sector bancari, segons el Memoràndum d'Entesa al qual avui ha tingut accés Efe.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern de Mariano Rajoy, entre altres coses, està obligat a dur a terme una profunda revisió del sector bancari que inclourà plans de reestructuració d'entitats, reforçar el paper del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i del fons de garantia de dipòsits i transferir competències al Banc d'Espanya des del Ministeri d'Economia.

L'Eurogrup recorda a Espanya que hi ha "una estreta relació" entre els desequilibris, les finances públiques i la solidesa del sector financer i per això vigilarà "regularment i de prop" el progrés que faci el Govern a l'hora de complir els seus compromisos macroeconòmics.

El Memoràndum d'Entesa recorda que la supervisió del progrés es farà en paral·lel al procés de revisió formal de la assistència financera.

Les mesures hauran d'anar adoptant progressivament a partir de finals d'aquest mes i concloure al juny de l'any que ve.

Entre les primeres exigències que haurà de complir Espanya aquest mateix mes hi ha la de supervisar la totalitat del sistema bancari, en especial les entitats de naturalesa sistèmica.

Entre juliol i agost, haurà de preparar plans de reestructuració i liquidació per a les entitats que han estat nacionalitzades a través del FROB (BFA / Bankia, CatalunyaCaixa, NovaCaixaGalicia i Banc de València).

Aquests plans s'elaboraran sobre la base de les proves de resistència efectuades a les entitats i hauran de ser aprovats per la Comissió Europea al novembre.

Totes les institucions creditícies estaran així mateix subjectes a requisits més forts i comuns de revelació d'informació en àrees clau de les carteres com a crèdits reestructurats i refinançats i concentració social.

També han de facilitar informació perquè les consultores puguin dur a terme les proves de resistència.

Abans de finals d'agost, Espanya ha de disposar d'una legislació que garanteixi, si fos necessari, l'assumpció de pèrdues per part dels inversors de deute subordinat, és a dir, els propietaris d'accions preferents, així com reforçar el marc de resolució bancària.

Un altre dels requisits a més curt termini serà l'elaboració d'un projecte complet i un marc legislatiu per establir companyies de gestió d'actius, que actuarien com "bancs dolents" i permetrien segregar els actius tòxics fruit de la bombolla immobiliària.

stats