Economia 02/06/2012

L'exministre alemany Joschka Fischer veu la UE a un pas del caos i insta a la unió fiscal

Fischer ha participat en un col·loqui a les jornades del Cercle d'Economia a Sitges juntament amb el seu homòleg francès, l'exministre d'Afers Estrangers Bernard Kouchner, el qual ha alertat de la "situació d'emergència extrema" en què es troba Europa

Efe
3 min

SitgesL'exministre alemany d'Exteriors Joschka Fischer ha alertat que la UE és "a un pas del desastre" i del "caos", i l'ha instat a implantar la unió fiscal per poder salvar l'euro, perquè "de la moneda comuna depèn el futur de la UE i dels països del seu entorn", ha opinat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fischer, que va exercir el càrrec des del 1998 fins al 2005 en representació dels verds alemanys en el govern del socialdemòcrata de Gerhard Schröder, ha intervingut en un col·loqui juntament amb l'exministre francès d'afers estrangers Bernard Kouchner en les jornades que el Cercle d'Economia celebra a Sitges (Garraf).

De la mateixa manera que els experts que van intervenir ahir, Fischer ha alertat de l'extrema gravetat de la situació actual amb un to cru.
 L'exministre alemany ha assegurat que a la reunió de l'any que ve del Cercle d'Economia "o hi haurà una Europa més forta o serem davant un caos".

I és que, segons Fischer, mentre els governs europeus no adoptin una solució contundent, com una "tresoreria comuna" a la zona euro, els especuladors, als quals ha comparat amb taurons a la recerca de sang, seguiran exercint aquest rol en els mercats financers.

L'exministre ha opinat que "el futur de l'euro decidirà" també el futur dels Vint-i-set i d'altres estats europeus com Suïssa, i ha alertat que si l'euro s'ensorra, assistirem a una "renacionalització" a Europa.

"La desintegració de la unió monetària seria una idea pèssima. Som a un pas del desastre, de la fi de la idea europea", ha etzibat Fischer, que ha subratllat que als països emergents o a altres grans potències "no els importa el destí" de la UE.

Fischer ha lamentat que les principals nacions europees, entre elles l'Alemanya d'Angela Merkel o la França que ara presideix François Hollande, "no volen liderar" la sortida d'aquesta crisi.

L'exministre ha assegurat que Alemanya perdria molts diners si l'euro desaparegués, però ha posat en dubte que Merkel sigui capaç d'adoptar decisions valentes en aquest moment.

Kouchner alerta de la "situació d'emergència extrema" en la qual es troba Europa

L'exministre francès Bernard Kouchner ha assegurat avui que si les eleccions del pròxim 17 de juny a Grècia no porten a un govern majoritari i estable, l'abandonament del país hel·lè de l'euro podria ser "l'única manera de salvar Europa".

Kouchner, que va ser ministre d'Afers Estrangers en el primer govern del president conservador Nicolas Sarkozy, després d'haver format part de governs socialistes, ha alertat de la "situació d'emergència extrema" en la qual es troba Europa.

Bernard Kouchner, que també va ser, a més, cofundador de l'ONG Metges Sense Fronteres i fundador de Metges del Món, ha explicat que la UE afronta el pròxim 17 de juny una jornada clau per al seu futur, coincidint amb les eleccions a Grècia i els comicis legislatius a França.

L'expolític ha alertat del risc que els grecs decideixin reforçar en aquestes eleccions els partits de l'esquerra radical o que no sorgeixi una majoria parlamentària que garanteixi la governabilitat del país.

Ha volgut deixar clar que dóna suport a la continuïtat de la unió monetària europea, encara que ha admès que, en cas que Grècia no aconsegueixi formar un govern estable, la millor forma de "salvar Europa" podria ser la seva sortida de l'euro.

"És una mica tràgic, però si hem d'acceptar el resultat de les eleccions, ja veurem què passa", ha assenyalat Kouchner, que ha alertat que aquest resultat podria generar "una segona cadena de repercussions molt difícil de suportar" per a països com Espanya o Portugal.

L'exministre francès ha afegit que l'altra possibilitat que els quedaria als grecs seria acceptar un nou "govern tècnic".

"Espero que els grecs obtinguin un cert consens, però no és fàcil per a ells", ha reconegut, ja que "no és fàcil acceptar un pla d'austeritat quan un és pobre".

"Tampoc és fàcil per als polítics europeus observar la realitat dels grecs", ha apuntat el ponent, que ha insistit que està "molt a favor del futur d'Europa i de conservar Grècia dins el grup dels Vint-i-set", encara que, a dia d'avui, "ningú sap amb certesa què passarà".

El pròxim dia 17 se celebren també les eleccions legislatives a França, en les quals el nou president socialista, François Hollande, intentarà aconseguir una àmplia majoria per aconseguir el màxim suport a les seves reformes.

"El dia 17 veurem l'inici d'una nova estratègia o un nou rumb d'Europa", ha subratllat.

stats