IMMOBILIARI
Economia 26/04/2012

L'habitatge acumula una depreciació del 40% des dels màxims del 2006

Els preus continuaran baixant el 2012 amb la mateixa intensitat de l'any anterior, segons un informe de Tecnocasa i la UPF

Beatriz Arias
1 min

BarcelonaEl preu de l'habitatge de segona mà va tancar el 2011 amb una baixada del 19,17% en comparació amb l'any anterior, i acumula una depreciació del 41,76% des dels nivells màxims assolits a finals de 2006, segons un informe realitzat amb dades de compra venda de Tecnocasa i elaborat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Així mateix, l'estudi indica que els preus han seguit baixant amb força durant el primer trimestre de 2012, amb un descens del 5,09% respecte l'últim trimestre de 2011.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El catedràtic d'Economia de la UPF i coordinador de l'informe, José García-Montalvo, preveu que els preus continuaran baixant amb la mateixa intensitat durant tot aquest any. "La recent reforma financera no ha acabat, només s'ha aconseguit que caiguin els preus de la vivenda però no que flueixi el crèdit", explica l'expert, qui creu que aquest factor serà determinant per conèixer quan tocaran sostre les baixades. Per a García-Montalvo la falta de finançament, juntament amb l'elevada taxa d'atur i amb la tornada de l'economia espanyola a nivells de recessió, justifiquen l'evolució a la baixa dels preus.

D'altra banda, l'informe reflexa que cal tenir en compte diversos factors que influeixen en la intensitat del descens, atenuant o accentuant les caigudes, com les característiques de l'habitatge –la disponibilitat d'ascensor, la mida i l'estat de conservació– o la zona en què aquest se situa. El director del departament d'anàlisi i informes de Tecnocasa, Lázaro Cubero, ha comentat que s'està fent una "selecció natural" del producte immobiliari.

stats