Economia 01/09/2012

L'increment de l'IVA, per sectors

Com notaran el canvi els sectors més afectats i com el notarà el consumidor

Ara
2 min
El sector de la cultura en surt castigat

BarcelonaA partir d'aquest dissabte entra en vigor el nou IVA que el govern espanyol va aprovar al juliol. L'IVA general, que fins ara era del 18%, passa a ser del 21% i gravarà aigua, llum, gas i altres articles de la llar o la roba. L'IVA reduït –de la majoria d'aliments i transports, per exemple– passa del 8% al 10%. Però alguns productes i serveis que tenien l'IVA reduït passen al general i pujaran 13 punts, com gimnàs, estètica i espectacles. I encara hi ha pujades més accentuades: gran part del material escolar, que fins ara estava gravat amb un 4%, puja, de cop, a tenir un IVA general, del 21%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El culte al cos ja no té IVA reduït

Tant els gimnasos i balnearis com les perruqueries, centres d'estètica i tot tipus de tractaments per al cos pateixen una pujada de l'IVA del 8% al 21%. Fins ara, molts centres esportius han ofert abonaments de sis mesos o més per als que s'hi vulguin apuntar ara a l'agost i estalviar-se el nou IVA, i també les perruqueries i centres d'estètica han confeccionat 'packs' de diverses sessions a preu reduït per fidelitzar clients i estalviar-los la pujada. A partir d'aquest dissabte, però, aquests productes estaran gravats al 21%.

Les gestores de peatges no assumeixen l'increment

El conseller de Territori, Lluís Recoder, va demanar dilluns a les concessionàries de peatges que no incrementessin l'IVA, que passa d'un 18% a un 21%. Abertis, el principal operador, va descartar assumir la pujada, segons un portaveu. Així, els peatges són més cars des d'avui, i no es podrà evitar pagar més IVA per conduir, perquè la gasolina puja també al 21%.

El món de la cultura busca fórmules per sobreviure

Els empresaris culturals espanyols han advertit que el pas del 8% al 21% d'IVA als espectacles pot suposar pèrdues de fins a 43 milions, i de més de 4.000 llocs de treball. Per això molts gestors van haver de posar a la venda abonaments i entrades anticipades, sobretot a festivals musicals com el PopArb, el Primavera Sound, el Sónar i també al Palau de la Música i el Liceu. I cinemes com els Verdi han ofert abonaments de 10 pel·lícules a 50 euros.

Automoció: un nou cop a un sector en caiguda lliure

Els compradors no han anticipat la compra de vehicles per estalviar-se la pujada de l'IVA, que és del 18% al 21%. Almenys això es desprèn de les últimes dades de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils (Anfac), que va xifrar la caiguda de vendes al juliol a Catalunya en un 9,7% respecte a l'any anterior. Cada cotxe s'encareix, de mitjana, 650 euros

Supermercats: la pujada més gradual

Els experts coincideixen que els supermercats i la gran distribució seran els que més trigaran a repercutir l'IVA. Això és positiu perquè, en general, els productes alimentaris caduquen, i no es poden avançar gaires compres. Segons l'OCU, que es basa en pujades anteriors, aquests establiments acaben apujant preus, però gradualment. A més, els productes en estoc (els que caduquen més tard) no s'encariran immediatament.

stats