Economia 18/08/2012

Loteries negocia un préstec de 6.000 milions per a les autonomies

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, assegura que el fons de liquiditat autonòmic ja està disponible

Efe
2 min

MadridLoteries de l'Estat treballa aquests dies en la possibilitat d'un préstec sindicat amb bancs espanyols i estrangers per import de 6.000 milions d'euros que seran destinats al fons de liquiditat autonòmic, al qual de moment només s'han acollit el País Valencià, Catalunya i Múrcia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ho ha avançat en una entrevista amb Efe el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, el qual ha assegurat que la liquiditat està ja disponible per a totes aquelles comunitats autònomes que compleixin les condicions per accedir a aquest mecanisme extraordinari, ideat per ajudar les regions que no poden finançar-se en els mercats o ho fan amb un cost massa alt.

Aquest instrument de finançament està dotat amb 18.000 milions d'euros per a 2012, dels quals 6.000 els aporta Loteries i 8.000 el Tresor espanyol a través d'un altre préstec sindicat que està negociant amb bancs espanyols, segons De Guindos.

El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, ja va avançar a finals de juliol que darrere d'aquest préstec al Tresor hi hauria en principi les mateixes entitats que han participat en el pagament a proveïdors de les administracions públiques.

Els 4.000 milions restants del fons de liquiditat autonòmic sortiran directament de la caixa del Tresor.

El ministre no ha volgut aventurar si alguna comunitat autònoma més sol·licitarà l'ajuda financera de l'Estat i només ha subratllat que l'executiu ha posat a disposició de les autonomies un instrument que els permetrà finançar-se de forma més barata.

Ha recordat que l'accés a aquest instrument implica una vigilància més estreta de les comunitats autònomes perquè compleixin els seus compromisos pressupostaris.

"S'exigirà que compleixin els objectius de dèficit públic, entre d'altres coses, perquè si no ho fan els problemes es tornarien a repetir en el futur", ha explicat De Guindos en referència a la impossibilitat d'algunes autonomies per fer front als seus venciments de deute.

Ha reiterat el missatge governamental que "no es deixarà caure" cap comunitat autònoma i ha recalcat que totes les que ho necessitin disposaran de liquiditat sempre que, "en un acte de coresponsabilitat", compleixin els seus objectius pressupostaris.

stats