Economia 03/09/2012

Mas-Colell reclama ja els diners del rescat i diu que "tot apunta" que el 2013 hi haurà més retallades

La Generalitat demanarà un "crèdit pont" si el fons de liquiditat no es crea aquest mes. El conseller d'Economia creu que seria una "imprudència temerària" si Rajoy tanca la porta a parlar del pacte fiscal

Ara
2 min
Mas-Colell entra a la reunió de Govern / PERE TORDERA

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha dit aquest dilluns en una entrevista al programa Els Matins, de TV3, que el Govern està "preocupat" perquè el fons de liquiditat autonòmic, al qual la Generalitat ha demanat 5.023 milions d'euros, "encara no està establert". "Ens preocupa que aquest tema no pugui tancar-se durant el mes de setembre" ha dit el conseller reconeixent que encara no coneixen "la lletra petita" del rescat. Mas-Colell ha explicat que en el cas que el fons no s'estableixi aquest mes, caldrà articular "un sistema pont que ens permeti arribar fins a octubre, en el cas que es pugui establir a l'octubre", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller ha explicat que aquest fons encara no s'ha articulat "perquè la situació espanyola en el context internacional està plena d'incerteses", i ha més, ha dit, que com que el fons s'intenta articular a través de la banca "això suposa una negociació que està prenent el seu temps".

"Tot apunta" que hi haurà més ajustos

Sobre la possibilitat de nous ajustos, el conseller ha dit que "tot apunta que al 2013 hi haurà noves retallades però dependrà del que ens exigeixin". "La situació ideal seria que el procés de descens del dèficit fos induït per mesures sostenibles i estructurals".

Pacte fiscal

Pel que fa a la propera reunió que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha de tenir amb Mariano Rajoy, el proper 20 de setembre, el conseller ha dit que seria una "imprudència temerària que el govern central tanqués la porta a parlar del pacte fiscal". Tot i això, no ha volgut avançar valoracions i ha dit que cal esperar a veure com es desenvolupa aquesta trobada. Pel que fa a la manifestació de l'11 de setembre, el conseller ha dit que no hi anirà tot i que ha dit que li semblaria "magnífic si la història porta a Catalunya a ser un nou estat d'Europa" i ha dit que espera que la manifestació sigui multitudinària.

Pel que fa al pla d'ajustos de la Generalitat, Mas-Colell ha dit que "el nostre pressupost és molt rigorós i hem de concentrar tots els esforços per complir-lo". Per això, ha demanat al govern central que hi hagi "les mateixes oportunitat i les mateixes exigències per a tothom per complir amb l'objectiu de dèficit" i amb això ha reconegut que "no ens va agradar gens que el govern central no traslladés a les autonomies ni una part del marge que Europa li va donar per complir amb el dèficit i al contrari, ens estrenyés més". Segons el conseller, en aquests moments "sembla que les autonomies tenen la culpa d'aquesta situació" i això, ha dit, és per culpa "dels mitjans madrilenys i l'impacte que tenen a nivell internacional".

stats