ECONOMIA
Economia 24/03/2011

Mena promet no arronsar-se si cal replantejar el pes de l'energia nuclear

Mena ha reconegut que l'accident a la planta nuclear Fukushima "segur que influirà" a l'hora de definir el Pla d'Energia, però considera preferible no analitzar-lo "en calent"

Efe
2 min

BarcelonaEl conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha promès avui "que no li tremolaran les cames" si, en el Pla d'Energia 2012-2020 que elabora el Govern, cal replantejar el pes de l'energia nuclear en el subministrament energètic de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En resposta a una interpel·lació parlamentària formulada pel secretari general d'ICV, Joan Herrera, Mena ha reconegut que l'accident a la planta nuclear Fukushima "segur que influirà" a l'hora de definir el Pla d'Energia, però considera preferible no analitzar-lo "en calent".

"Sé que és difícil, a vegades, negociar amb aquestes grans companyies, però no dubti que en el Pla d'Energia 2012-2020 no ens tremolaran les cames si hem de reorientar la presència de l'energia nuclear en el nostre mix energètic", li ha respost a Herrera.

El conseller ha puntualitzat que caldrà tenir molt en compte també la "garantia del subministrament", amb el "menor cost possible", i la "sostenibilitat mediambiental" i ha posat de relleu les diferències de seguretat entre la planta nuclear japonesa i les centrals catalanes, per exemple en tecnologia. "Fukushima és molt més antiga, són reactors d'aigua en ebullició, mentre que Ascó i Vandellòs 2 són reactors d'aigua a pressió", ha explicat.

També en antiguitat hi ha diferències: "Fukushima va iniciar la seva activitat en els anys setanta". Ascó 1 va iniciar operacions el 1984, Ascó 2 el 1985 i Vandellòs 2 el 1988", ha afirmat.

A més, ha destacat que el perill d'inundacions a Ascó i Vandellòs és mínim, compten amb sistemes de refrigeració de garanties i estan en emplaçaments de baixa activitat sísmica.

De la seva banda, Herrera ha demanat que la Generalitat situï en el seu horitzó el tancament de les centrals nuclears, perquè sempre hi ha riscos, com un "accident aeri, la ruptura d'un dic, un atemptat o mil i una circumstàncies imprevistes" "Havent-hi alternatives, no val la pena", ha sentenciat.

stats