ECONOMIA
Economia 01/11/2011

La UE convoca Papandreu per demanar-li que aparqui el referèndum

Merkel i Sarkozy, "determinats" a fer complir el pla anticrisi. El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, cridat a Canes la vigília del G20

Ara
2 min
Nicolas Sarkozy

BarcelonaEl primer ministre grec, Iorgos Papandreu, anirà aquest dimecres a Canes. Ha estat cridat a mantenir una reunió amb les autoritats de la Unió Europea i del Fons Monetari Internacional a les portes de la cimera del G20 que se celebrarà els dies 3 i 4 d'aquest mes. La UE demanarà a Papandreu que retiri el referèndum que ha convocat. La possibilitat que els grecs rebutgin el pla és elevada, segons els sondejos, per això, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, s'han declarat "determinats" a fer complir el pla anticrisi aprovat amb tants equilibris per la Unió Europea la setmana passada, que es veu amenaçat. Així ho ha anunciat l'Elisi després d'una conversa telefònica que han mantingut tots dos mandataris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sarkozy: "L'anunci ha sorprès tot Europa"

Després de la conversa amb Merkel, el president francès s'ha reunit amb el seu gabinet per analitzar la situació. En una breu declaració al Palau de l'Elisi, Sarkozy ha assegurat que encara que "és legítim donar la paraula al poble" el pla de rescat financer de l'eurozona per Grècia "és l'única via possible per resoldre el problema del deute" grec. "L'anunci ha sorprès a tota Europa", ha afegit. I després ha conclòs: "França recorda que el pla adoptat dijous passat per unanimitat pels 17 (els estats de l'euro) és l'única via possible per resoldre el problema de la deute ".

Junker: "Un 'no' de Grècia podria suposar la fallida definitiva"

El més explícit en les seves advertències ha estat el president de l'Eurogrup i primer ministre luxemburguès, Jean-Claude Juncker, qui ha dit que si s'imposa el 'no' en el referèndum podria suposar la fallida descontrolada grega.

La UE "pren nota"

En un comunicat conjunt, el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, i el de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, han subratllat que el nou rescat financer a Grècia aprovat la setmana passada pels líders de la zona de l'euro és la millor solució per al país. "Prenem nota de la intenció de les autoritats gregues de celebrar un referèndum. Estem convençuts que aquest acord és el millor per a Grècia. Confiem plenament que Grècia honorarà els compromisos que ha assumit amb l'eurozona i amb la comunitat internacional", han afirmat en el comunicat. Tots dos han recordat l'esforç que està fent la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI) per evitar una fallida de Grècia.

Papandreu es defensa

Papandreu, criticat arreu d'Europa per haver anunciat el referèndum, ha declarat que la consulta sobre el plans de rescat acordat per Europa i les institucions financeres internacionals, "reforçarà el país a la zona euro en el pla internacional", en una entrevista telefònica amb Merkel, informa AFP.

stats