CRISI DEL DEUTE
Economia 23/05/2012

Merkel amenaça l'èxit de la cimera europea del creixement

Els líders europeus es reuneixen aquest vespre per impulsar mesures per al creixement. La cancellera alemanya, però, continua negant-se a iniciatives com els eurobons o a donar més poder al BCE.

Laia Forès
2 min
La cancellera alemanya serà avui a Brussel·les el centre de totes les mirades. Angela Merkel ha perdut el seu principal aliat a la UE, Nicolas Sarkozy. Avui s'haurà d'enfrontar a François Hollande.

BRUSSEL·LESA Brussel·les hi ha molta expectació per veure el primer duel europeu Merkel-Hollande, però poques expectatives de fer passos importants en favor del creixement en la cimera extraordinària que tindrà lloc aquest vespre a la capital europea. Fonts comunitàries insistien ahir a rebaixar l'eufòria dels que creuen que una simple reunió servirà per deixar enrere la crisi o per canviar definitivament el rumb de l'estratègia que està seguint la Unió Europea per sortir del forat. "El sopar de feina té l'objectiu de preparar la cimera del juny. No s'espera cap decisió concreta, només debats", explicava un alt funcionari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, serà el primer cara a cara a Brussel·les entre el president de França, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel. Hollande arriba disposat a rellançar la proposta de comunitaritzar una part del deute dels socis de l'euro, els eurobons, però Merkel no ha donat cap pista en els últims dies -més aviat tot el contrari- d'un canvi en la seva oposició als eurobons. El d'avui serà només un debat, però té tota la pinta que el president francès es trobarà amb el no de la cancellera a qualsevol de les seves propostes. I és que a Merkel ja fa temps que l'han batejat a Europa com a frau nein [la dona del no].

La Comissió Europea va donar una empenta ahir al president de França defensant els eurobons. El comissari d'Economia, Olli Rehn, va admetre que comunitaritzar el deute sobirà no és una solució a curt termini, però s'hi va mostrar obertament a favor i va demanar als caps d'estat i de govern que acordin un full de ruta per crear els eurobons.

El comissari també va demanar als Vint-i-set que aprofitin "el moment obert pel creixement" i aprovin un pla amb mesures per fomentar-lo. En realitat, però, les propostes que hi ha damunt la taula generen poc consens entre els socis o són poc ambicioses. Entre altres qüestions, els líders debatran l'ampliació de capital del Banc Europeu d'Inversions (BEI), aprovaran els anomenats project bonds per cofinançar infraestructures i discutiran com millorar el funcionament del mercat únic europeu.

També es debatrà el paper del Banc Central Europeu (BCE) en la crisi. Espanya i altres socis com França volen que el BCE tingui un paper més actiu, però Alemanya rebutja un canvi en el funcionament de la institució. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va reclamar l'ajuda del BCE per posar fi a la crisi del deute, una petició que compta amb el suport del president dels Estats Units, Barak Obama.

Rajoy donarà explicacions

A la cimera, Rajoy haurà de donar explicacions als seus homòlegs europeus sobre la situació de la banca espanyola. També està sobre la taula la discussió sobre permetre que les entitats bancàries demanin diners directament al fons de rescat europeu per sanejar els seus comptes. Brussel·les, però, adverteix que jurídicament no és possible. Avui dia són els estats els únics que ho poden fer.

stats