Economia 14/10/2011

Merkel critica que Obama no vulgui una taxa per a les transaccions financeres

La cancellera alemanya veu possible que Grècia no pugui pagar una part del seu deute

Efe
2 min

BerlínLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ha criticat avui la negativa del president dels Estats Units, Barack Obama, a establir una taxa sobre les transaccions financeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No pot ser que aquells que des de fora han exigit una vegada i una altra als països de l'eurozona una acció conjunta, es neguin a la introducció d'una taxa conjunta a les transaccions financeres", ha assegurat la cap del Govern alemany en un discurs davant el sindicat metal·lúrgic IG Metal a Karlsruhe (sud-oest del país).

A més, la cancellera ha afirmat que no es pot descartar un quitament del deute grec (deixarien de pagar una part del què deuen), però ha subratllat que abans d'adoptar qualsevol decisió s'han d'analitzar acuradament els seus avantatges i desavantatges.

"Res no és impensable, però tot ha de ser analitzat tenint en compte els seus riscos", ha afegit Merkel, que a continuació ha assenyalat que seria una "irresponsabilitat" recórrer a una retallada del deute a Grècia "com un acte de desesperació".

A més, la cancellera ha tractat de rebaixar les grans expectatives creades al voltant de la cimera de líders de la Unió Europea i l'eurozona, prevista per als propers 23 i 24 d'octubre a Brussel·les.

"No hi ha un únic cop d'efecte amb el que tot se solucionarà", ha argumentat Merkel. En aquest sentit, ha afegit que el greu endeutament d'alguns països de l'eurozona i la seva falta de competitivitat econòmica s'ha anat conformant al llarg de "anys i dècades", de manera que les solucions no es poden trobar "de la nit al dia".

La solució a la crisi del deute, ha afegit, és un "procés llarg i ardu" que es compon de "molts passos i mesures".

Merkel ha tornat a reiterar la intenció del seu Govern de donar suport a un procés a nivell europeu de recapitalització de la banca, llastada per la tinença de bons sobirans, i la seva negativa a la instauració dels títols de deute comuns de l'eurozona, els denominats eurobons.

stats