CRISI DE L'EURO
Economia 29/06/2012

El BCE i Merkel alerten que el rescat directe a la banca comportarà "estrictes condicions"

"No hi haurà cap prestació sense contraprestació", diu la cancellera alemanya després de la cimera europea. Draghi adverteix que la recapitalització no serà "creïble" sense una "condicionalitat estricta"

Ara / Agències
2 min
Angela Merkel amb Monti i Draghi

Brussel·lesLa cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, han refredat aquest divendres l'eufòria espanyola per l'acord per recapitalitzar directament la banca i que els fons europeus de rescat puguin comprar deute de països com Espanya i Itàlia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions a la premsa en la segona jornada de la cimera de Brussel·les, Merkel ha defensat que s'ha mantingut "fidel a la filosofia de 'cap prestació sense contraprestació'" i que l'ajuda només s'oferirà sota "condicionalitat i control".

Per la seva banda, el president del BCE, Mario Draghi, ha alertat que la recapitalització que haurà de controlar l'organisme que presideix no serà "creïble" sense una "condicionalitat estricta".

Merkel: "Ens mantenim en el nostre esquema"

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que la Unió Europea ha pres decisions "importants", però ha tornat a insistir que "es manté fidel a la filosofia de 'cap prestació sense contraprestació'".

"Ens mantenim totalment en el nostre esquema, prestació, contraprestació, condicionalitat i control, i en aquest sentit crec que hem fet alguna cosa important", ha subratllat Merkel durant la segona jornada de la cimera que se celebra a Brussel·les. "Però ens mantenim fidels a la nostra filosofia de 'cap prestació sense contraprestació'", ha recalcat la cancellera. Pel que fa a la creació d'un organisme de supervisió bancària europea, Merkel ha assenyalat que "primer hi ha d'haver un acord unànime del consell per tal que es creï una autoritat d'aquest tipus". A més, "hi ha d'haver un acord unànime en el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) que possibiliti una recapitalització directa de la banca, i en tercer lloc hi ha d'haver una decisió per a cada banc", ha subratllat la cancellera.

La cancellera també s'ha referit a la compra de bons sobirans en el mercat secundari del deute per part del fons de rescat europeu, unes operacions que estan lligades a una condicionalitat ja definida "amb gran precisió" i que "es mantindria segons les regles que tenim".

Preguntada en roda de premsa sobre la pressió a què ha estat sotmesa Alemanya per part d'Espanya i Itàlia durant la cimera, Merkel ha dit que "la pressió ve dels mercats financers; alguns païssos estan en una situació problemàtica". "Hi ha hagut interès per trobar una solució, i la meva tasca era trobar una solució amb els mecanismes que coneixem", ha afegit.

"He pressionat per mantenir els procediments i crec que hem assolit un bon compromís", ha assegurat la cancellera.

Draghi: "Condicions estrictes"

En una línia similar, el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha celebrat l'acord però ha reclamat "condicions estrictes". "Estic satisfet amb el resultat del Consell Europeu. Demostra el compromís a llarg termini amb l'euro de tots els estats membres de l'eurozona, però també inclou resultats tangibles a curt termini", ha indicat Draghi.

Pel president del BCE, però, cal molt control per assegurar que les mesures compleixen el seu objectiu. "Totes aquests coses, per ser creïbles, han d'anar acompanyades d'una condicionalitat estricta. Això és essencial, si no, no seran creïbles", ha dit Draghi citant la recapitalitzacio directa i les reformes als fons de rescat per la compra de bons i la supressió de l'estatus de creditor preferent dels estats membres.

stats