Economia 09/12/2011

Merkel creu que amb el nou pacte fiscal es demostra que Europa ha après "dels errors del passat"

La cancellera alemanya es mostra "molt satisfeta" pels acords. Ha insistit que Europa crearà "una nova unió fiscal que, alhora, serà una unió d'estabilitat"

Efe
2 min
Merkel

MarsellaLa cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat "molt satisfeta" pels acords tancats la matinada d'aquest divendres pels líders de la Unió Europea (UE) i ha assegurat que han demostrat que el bloc ha après "dels errors del passat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En arribar a la segona jornada del Consell Europeu de Brussel·les, Merkel ha afegit que "es tractava de no arribar a compromisos podrits per a l'euro, i ho hem aconseguit".

Pel que fa a la postura del Regne Unit de quedar-se fora de les noves normes pactades per la majoria de països, ha assegurat que no està sorpresa i ha recordat que "des del primer moment han estat fora de l'euro".

Aquesta absència "no impedirà que Europa avanci en altres matèries importants", ha afegit.

La cancellera alemanya ha qualificat el nou pacte fiscal com un "molt bon resultat". Creu que permetrà als 17 països que comparteixen la moneda comuna de "recuperar la credibilitat" que han perdut en els mercats.

"Estic molt contenta pel fet que hàgim aconseguit un bon resultat després de llargues consultes. Crearem una nova unió fiscal per a l'euro que, alhora, serà una unió d'estabilitat", ha afirmat Merkel en abandonar el Consell Europeu.

"Sempre he dit que els 17 estats membres de l'euro han de recuperar la credibilitat, i crec que amb aquests acords ho aconseguirem", ha assegurat.

El pacte fiscal dels "17 més", que és com ja es coneix aquesta fórmula, "és important perquè demostra", diu Merkel, "que hem après del passat i dels errors".

Busca credibilitat

També ajuda a recuperar la confiança perduda perquè, afegeix, "tindrem en el futur decisions vinculants, normes vinculants i més poder per a la Comissió Europea, a més d'una unió més estreta i, amb això, més coherència". Ha assenyalat, a més, que "això és la nostra contribució per fer l'euro segur".

En virtut del pacte fiscal, els països que hi participin hauran d'introduir la "regla d'or" en les seves constitucions, la transposició serà verificada pel Tribunal de Justícia de la UE, hauran d'assumir sancions automàtiques en cas que incompleixin els objectius de dèficit i deute, i hauran de sotmetre els seus pressupostos a un control previ de la Comissió Europea.

stats