Economia 04/09/2012

Merkel pressiona per imposar les seves tesis

El govern alemany va refredar les expectatives sobre la reunió del BCE i va fer costat a la tesi del Bundesbank en reiterar que la compra de bons sobirans no és cap solució per a la crisi.

Isaac Lluch
2 min
Merkel i els homes forts Del seu govern reclamen al Bundesbank que no cedeixi a les pressions de Mario Draghi.

BERLÍNDemà passat hi pot haver un confrontament sonat a Frankfurt. Si bé el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, defensa la compra de deute públic als països en crisi, el govern alemany va tibar la corda en sentit contrari: el de la ferma oposició a l'ús del BCE per finançar els bons sobirans.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Berlín va legitimar ahir la postura de força de Jens Weidmann, el president del banc central alemany (Bundesbank), perquè dijous, en la reunió del consell de govern del BCE, defensi el dogma germànic i rebutgi el programa de compra de deute públic dissenyat per Draghi. Alemanya considera que això posaria en perill la independència de l'ens emissor. A més, la línia d'actuació de Draghi -assegura Jens Weidmann- podria fer disminuir la voluntat d'estalvi dels països més endeutats i dispararia la inflació. Conscient que està en minoria al consell del BCE, al voltant de Weidmann ha corregut els últims dies una ombra de dimissió que, no obstant, des de la cancellera Angela Merkel fins als ministres alemanys d'Economia i Finances es van encarregar de dissipar.

"La compra de deute públic no pot ser cap solució duradora, perquè augmenta el perill d'inflació", va destacar el titular d'Economia, Philipp Rösler, al diari Rheinische Post . "El mateix Draghi va indicar que només amb reformes estructurals específiques a cada país podria assegurar-se la competitivitat i l'estabilitat de l'euro, una cosa que no s'aconseguirà amb la compra de bons sobirans. Per això és correcte que el Bundesbank i Weidmann adverteixin contínuament sobre això", va reblar.

Wolfgang Schäuble, el titular de Finances, va secundar aquesta postura: "El deute dels estats no pot ser finançat amb política monetària", va dir a Deutschlandfunk. Contrari al fet que es pressioni el BCE, el ministre alemany va avisar que "no s'han de crear falses expectatives de cara a dijous".

Però a l'hora de fer pinya ningú com Angela Merkel. Segons Bild , la cancellera hauria instat personalment Weidmann a mantenir-se ferm al Bundesbank i en el seu pols al BCE. La líder alemanya es va deixar veure ahir en un festival popular de Baviera, on si bé va remarcar la seva "solidaritat" amb els països més endeutats, també va mantenir que Europa necessita una "unió d'estabilitat i no una unió de deute". Segons Merkel, Alemanya ha de donar exemple i exigir reformes a altres països: "Encara que de vegades es digui que som durs". "També nosaltres hem tingut de vegades situacions difícils", va concloure la cancellera a tres dies de visitar Madrid.

stats