FINANCES
Economia 26/02/2012

Més de 60 immobiliàries es van beneficiar de la gestió deficient de la CAM

L'entitat financera va oferir liquiditat sense justificació, segons el Banc d'Espanya

Efe
2 min
L'exdirectora general de la CAM, María Dolores Amorós.

MadridMés de 60 societats immobiliàries es van beneficiar de la gestió deficient de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) i de la debilitat del seu sistema de mesurament de riscos, en obtenir finançament per a projectes dubtosos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons un informe del Banc d'Espanya a què ha tingut accés Efe, la CAM va perdre un total de 1.011 milions d'euros com resultat de la participació en projectes d'inversió immobiliària de 65 societats, realitzades a través d'una de les seves participades, Tenidora d'Inversions i Participacions (TIP).

A això cal afegir altres operacions de risc que van desencadenar pèrdues, com els projectes associats al grup Polaris World, una empresa dedicada a comprar sòl rústic per a la construcció segons habitatges.

Segons l'informe, la CAM va finançar sòl per sobre del preu d'adquisició que pagava el grup promotor, va alliberar fons sense conèixer el seu objecte, va donar préstecs a projectes especulatius i va actuar de vegades en benefici del soci, en contra de la pròpia caixa.

Per exemple, el grup Nyesa va aconseguir el 2005 un benefici de 31,4 milions d'euros per la venda a TIP d'un terreny a Biescas (Osca) que havia adquirit un any abans per 1,3 milions.

En aquesta operació la CAM també va oferir a TIP 2,4 milions d'euros de liquiditat sense justificació i va comprar 10 milions en participacions de la finca que, segons el departament de riscos de la caixa, "no valien res".

En una altra ocasió, la caixa va finançar a Dreamview el 84% de la compra d'un sòl terciari a Agua Amarga (Alacant) per 8,9 milions d'euros, quan estava taxat en 2,8 milions.

En el cas de Polaris World, els promotors va descapitalitzar el grup, una deficiència que es va pal·liar amb un préstec participatiu de 60 milions d'euros concedit per la CAM.

El préstec mai es va retornar, però la caixa, en lloc d'executar les garanties, va comprar al grup 315 habitatges amb l'objectiu d'oferir liquiditat amb la qual cancel·lar el risc.

stats