FISCALITAT
Economia 05/03/2015

Més pressió contra l’impost a les grans superfícies

La Comissió Europea vol que la Generalitat elimini la taxa creada per protegir el petit comerç

Laia Forès
3 min
La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, estudia obrir un procés d’infracció a l’Estat per l’impost català a les grans superfícies comercials.

Brussel·lesLa pressió del govern de Mariano Rajoy sobre la política impositiva de la Generalitat està deixant cada vegada més buida la caixa del govern català. L’executiu del PP s’ha esforçat a recórrer impostos de Catalunya, que ha vist com la justícia espanyola suspèn taxes com la dels dipòsits bancaris i l’euro per recepta. Ara la Comissió Europea (CE) s’hi suma i exigeix a Catalunya que anul·li l’impost que paguen totes les grans superfícies comercials i del qual està exempt el petit i mitjà comerç.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest cas és Brussel·les qui reclama la suspensió de la taxa, però anteriorment Madrid també havia recorregut la mateixa norma davant el Tribunal Constitucional, que el 2012 va donar la raó a Catalunya i en va aixecar la suspensió. L’executiu comunitari amenaça d’obrir un expedient sancionador a l’Estat -perquè no pot expedientar els governs autonòmics- si la Generalitat i cinc comunitats autònomes més que apliquen taxes similars no anul·len l’impost a les grans superfícies comercials.

Negociacions informals

Brussel·les ho va anunciar al gener però en els últims dies ha multiplicat els contactes amb els governs afectats -Catalunya, Navarra, l’Aragó, Astúries, la Rioja i les Canàries- per afegir pressió. Dimarts es van reunir a Madrid funcionaris de Competència de la Comissió Europea amb responsables dels sis governs autonòmics. L’executiu comunitari, que considera il·legal la taxa, va demanar més informació sobre les normatives i va reclamar arguments sòlids que sostinguin la legalitat de la taxa per poder decidir si obre o no l’expedient. “Hi ha contactes i negociacions informals per trobar una solució al problema”, explicaven ahir fonts comunitàries.

Brussel·les creu que l’impost no respecta la normativa comunitària perquè suposa un avantatge injust per al comerç minorista, que no ha de pagar la taxa. Dit en llenguatge comunitari, la CE considera que les botigues estan rebent una ajuda d’estat gràcies a la qual s’estalvien l’impost. A Catalunya, les grans superfícies comercials paguen 17 euros per metre quadrat, molt més que en autonomies com les Canàries, on l’impost és de 2,4 euros.

Segons l’agència Efe, que cita fonts pròximes a la trobada, a la reunió de dimarts la CE va donar un ultimàtum als responsables polítics de les autonomies perquè eliminin l’impost i els va donar de termini fins al 31 de març, un termini que neguen tant Brussel·les com la Generalitat. Fonts de la conselleria d’Empresa i Ocupació van assegurar a l’ARA que encara no hi ha cap pronunciament ferm de la CE i van reiterar que “Catalunya dóna ple suport a l’impost”.

Impacte mediambiental

La Generalitat defensa davant Brussel·les que l’impost serveix per compensar l’impacte mediambiental i de planificació urbana que suposen les grans superfícies, un argument que donaria legalitat a la norma. Però l’executiu comunitari, en una anàlisi preliminar, considera que l’argument no se sosté.

La Comissió Europea va llançar una investigació a finals del 2014 sobre la normativa fiscal catalana per una denúncia de l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), que representa les grans superfícies. Si finalment Brussel·les obre un expedient a Espanya, el cas podria acabar davant la justícia europea. I si el Tribunal de Luxemburg dóna la raó a la Comissió Europea i considera les exempcions una ajuda d’estat encoberta, els comerços que no paguen la taxa estarien obligats a abonar-la, fins i tot amb caràcter retroactiu.

Tanmateix, Brussel·les assegura que es podria trobar una solució per evitar arribar a aquest punt. La Generalitat ha recaptat 95,7 milions d’euros en concepte de l’impost a les grans superfícies des que es va posar en marxa.

stats