COMPETÈNCIA
Economia 18/07/2012

Microsoft, altre cop en el punt de mira

El gegant informàtic Microsoft podria ser, altre cop, sancionat per Brussel·les. La Comissió Europea ha obert un expedient perquè sospita que l'empresa veta als seus clients l'ús de navegadors aliens.

Laia Forès
2 min
El comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, va amenaçar ahir Microsoft amb una multa si no rectifica.

BRUSSEL·LESSembla que Microsoft no ha après la lliçó. La companyia nord-americana, que ja va rebre una de les multes més elevades que ha imposat mai Brussel·les per posar traves a la competència, ha tornat a ignorar la normativa comunitària. El comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, creu que Microsoft no està complint el seu compromís, signat amb Brussel·les al 2009, de donar l'opció als seus clients d'utilitzar amb el sistema operatiu Windows altres navegadors diferents de l'Explorer, propietat també de la mateixa companyia nord-americana d'informàtica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Almunia va anunciar ahir que ha obert una investigació i que, si es confirmen les sospites, el gegant nord-americà podria ser sancionat amb una multa equivalent al 10% de la facturació anual de la companyia. "Una consideració que tindrem en compte és la repetició de la infracció. El no compliment dels compromisos d'antimonopoli no ha passat mai, és la primera vegada", advertia Almunia.

En un intent d'obligar Microsoft a obrir els seus productes a la competència, la Comissió Europea va acordar amb l'empresa fa tres anys que la companyia posaria a disposició dels clients europeus de Windows la possibilitat d'escollir quin navegador volien instal·lar. Segons el pacte, amb la posada en marxa de qualsevol ordinador que operés amb Windows, havia de sortir una pantalla en què el client pogués escollir lliurement altres navegadors d'internet i no només l'Explorer. Almunia creu que l'empresa va deixar de complir l'acord el 2011, amb el llançament del nou sistema operatiu, el Windows 7 Service Pack 1.

La Comissió Europea ha obert un procediment d'infracció per analitzar si Microsoft està violant els compromisos. Si es confirma que és així, el més probable és que acabi imposant una multa. El 2008 Brussel·les va sancionar l'empresa amb una multa de 899 milions d'euros per abús de posició dominant. Posteriorment la justícia europea va confirmar la sanció però va rebaixar lleugerament la multa, fins als 860 milions.

Microsoft demana disculpes

Poques hores després de l'anunci d'Almunia, el gegant informàtic va optar per donar la cara i va reconèixer les dificultats els seus clients per escollir navegadors amb el nou Windows, però va atribuir-ho a un "error tècnic" que solucionarà aviat. "Hem emprès immediatament passos per resoldre el problema. Lamentem profundament que s'hagi produït aquest error i demanem disculpes", va assegurar Microsoft en un comunicat.

stats