Economia 23/08/2011

Setze milionaris francesos imiten Warren Buffett i demanen un impost especial per a grans fortunes

Han escrit una carta en què anuncien que és hora de contribuir a la preservació d'un sistema que els ha estat favorable

Efe
2 min

ParísSetze de les grans fortunes franceses han demanat al seu govern que els imposi un impost especial per contribuir a sortir de la crisi, segons una petició publicada avui per la premsa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els signants del text hi ha el president de L'Oreal i la seva màxima accionista, i els patrons de la petroliera Total, el grup hoteler Accor, l'alimentari Danone, el banc Société Générale, l'operador de comunicacions Orange, l'aerolínia Air France-KLM i el fabricant automobilístic PSA Peugeot-Citröen.

"Nosaltres, presidents o dirigents d'empreses, empresaris, financers, professionals o ciutadans rics, desitgem la instauració d'una 'contribució excepcional' que afectaria als contribuents francesos més afavorits", escriuen en la seva petició, que serà publicada el dijous vinent al setmanari Le Nouvel Observateur.

Els signants demanen que aquest impost tingui "proporcions raonables" amb " la finalitat d'evitar efectes econòmics indesitjables com la fugida de capitals o el creixement de l'evasió fiscal".

"Som conscients d'haver-nos beneficiat plenament d'un model francès i d'un context europeu als quals ens sentim molt units i que volem contribuir a preservar", asseguren els signants, entre els quals també hi ha el president de Veolia Environnement, el del grup de serveis financers Fimalac i l'expatró de Renault.

Els multimilionaris asseguren que aquest impost "no és la solució en si mateixa" i demanen que s'inscrigui "dins d'un esforç més global de reforma, tant de les despeses com dels ingressos".

"En un moment en què les finances públiques i les perspectives d'empitjorament del deute de l'estat amenacen el futur de França i d'Europa, en un moment en què el govern demana a tots un esforç de solidaritat, ens sembla necessari contribuir-hi", afegeixen.

Aquesta crida s'afegeix a les declaracions d'alguns multimilionaris que, a títol personal, havien expressat en els seus últims dies el seu desig de contribuir de manera excepcional a l'erari públic, seguint el camí marcat als Estats Units per Warren Buffett, en un article publicat la setmana passada a l'ARA.

L'anunci es difon un dia abans que el govern francès presenti les mesures que vol adoptar per reduir el dèficit públic, per tal de complir el compromís de deixar-lo en el 5,7% aquest any, el 4,6% l' i el 3% el 2013.

Segons els mitjans francesos, l'executiu francès anunciarà un impost especial d'entre l'1 i el 2% als contribuents que tinguin ingressos que superin el milió d'euros. L'entorn del govern estima que 30.000 persones estaran afectades per aquesta mesura, que reportarà 300 milions d'euros suplementaris a les arques públiques. En total, l'executiu espera incrementar els ingressos en 10.000 milions, per al que, segons els mitjans, abolirà algunes desgravacions fiscals i reduirà les despeses ministerials.

stats