CRISI ECONÒMICA
Economia 16/03/2011

El Ministre de Finances de Portugal diu que sense pla d'ajust, el país recorrerà a ajudes externes

El principal partit de l'oposició, el Social Demòcrata (PSD) ja ha anunciat la seva oposició a aquest pla d'austeritat

Efe
1 min

LisboaEl Ministre de Finances de Portugal, Fernando Teixeira dos Santos, ha dit avui que el país es veurà forçat a demanar ajuda financera externa si el Parlament no aprova l'últim paquet de mesures d'austeritat del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions a l'entrada de l'Assemblea, ha alertat que no aprovar el nou Programa d'Estabilitat i Creixement (PEC) significaria "empènyer" al país cap a un rescat financer.

L'Executiu socialista de José Sócrates, en minoria parlamentària, necessita, al menys, l'abstenció de l'oposició conservadora per tirar endavant les últimes mesures d'ajust, presentades per sorpresa el passat divendres abans de la Cimera de la Unió Europea.

El principal partit de l'oposició, el Social Demòcrata (PSD) ja ha anunciat la seva oposició a aquest pla d'austeritat i el seu líder, Pedro Passos Coelho, va avisar que s'"ha arribat a un punt i final". Aquest va reprovar a l'Executiu no haver consensuat les mesures amb la resta de forces polítiques i agents socials, i va recordar que aquestes castiguen encara més als portuguesos.

Les noves mesures d'ajust, que s'uneixen al retall de salari dels funcionaris i a la pujada generalitzada d'impostos, inclouen ara un gravamen especial a les pensions, la reducció de costos en el sistema de salud i en l'educació, i retalls de programes d'assistència social.

Segons el Govern, l'objectiu del pla es reduir el dèficit del 7,3% fins al 4,6% el 2011, i evitar així recórrer a l'ajuda financera externa.

En una entrevista televisiva, el primer ministre Sòcrates va acusar, ahir a la nit, al PSD de buscar una crisi política que forçaria el recurs al fons de rescat i va alertar de que no vol "passar pel que estan passant els grecs i els irlandesos".

stats