CRISI DE L'EURO
Economia 22/05/2012

Monti evita l'aïllament de Rajoy

Mariano Rajoy participarà finalment a la reunió del juny amb Alemanya, França i Itàlia per parlar de creixement. El president espanyol va reclamar ahir ajuda al BCE per garantir l'estabilitat financera.

Laia Forès
3 min
EL RESCAT DE RAJOY El primer ministre italià, Mario Monti, va tenir un gest ahir amb el president  del govern espanyol, Mariano Rajoy. Va decidir convidar-lo a Roma a la trobada  amb Angela Merkel i François Hollande que es farà al juny.

BRUSSEL·LESEn principi no hi estava convidat, però ahir el primer ministre italià, Mario Monti, li va estendre la mà per evitar que quedés aïllat. Mariano Rajoy participarà finalment a la cimera que les grans economies de l'euro celebraran a Roma en les pròximes setmanes. El president del govern espanyol compartirà taula amb Monti, amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i amb el president de França, François Hollande. Encara no hi ha data concreta per a la cita, però serà a principis de juny i servirà per preparar el consell europeu de finals de juny, batejat com a cimera del creixement. Monti es va apropar ahir a Rajoy, després de la foto de família de la cimera de l'OTAN a Chicago, per convidar-lo a la trobada de Roma.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Itàlia i Espanya -amb matisos- s'han sumat al discurs d'Hollande sobre la necessitat de pensar més en el creixement i no tant en l'austeritat, tot i que el govern espanyol continua defensant públicament el compromís de reduir el dèficit. La incògnita és si seran capaços de convèncer la sempre inflexible Angela Merkel d'impulsar mesures que contribueixin a afluixar la pressió dels mercats sobre el deute espanyol i italià i a revifar el creixement econòmic. Abans de la cita de Roma, els quatre líders es reuniran demà a Brussel·les en una cimera informal per preparar el consell europeu del juny. Serà el primer debat sobre el creixement des del canvi de govern a França.

Els eurobons, un altre cop a debat

Una de les propostes, rebutjada sistemàticament per Alemanya, que posarà Hollande sobre la taula a la cimera de demà és la creació d'un sistema comú de deute. La idea dels eurobons no és nova, però fins ara el no de Merkel ha fet fracassar qualsevol intent de posar-los en marxa. El principal beneficiat si es creen els eurobons seria Espanya, un estat membre que està sota una pressió extrema dels mercats de deute. Paradoxalment, ahir Rajoy va dir que la seva prioritat és la consolidació fiscal.

El president del govern espanyol fins i tot va criticar el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, per haver-li exigit que en la reunió de demà a Brussel·les defensi els eurobons i un canvi de posició del Banc Central Europeu (BCE) perquè doni un cop de mà a l'economia espanyola. Tot i les crítiques a Rubalcaba i la defensa de la disciplina fiscal, en realitat l'executiu espanyol també defensa les mesures que poden ajudar a impulsar l'economia, com ara una implicació més directa del BCE i els eurobons.

De fet, Rajoy va demanar ahir a la UE que garanteixi l'estabilitat financera de la zona euro "urgentment". Era una clara al·lusió al BCE, hores després que l'entitat anunciés que no va comprar deute espanyol ni italià la setmana passada, quan la prima de risc espanyola es va enfilar per primera vegada per sobre dels 500 punts. Amb aquesta ja són deu les setmanes que el BCE no compra deute per alleugerir la pressió dels socis del sud. Per la seva banda, el president dels EUA, Barack Obama, va subratllar les "dures" polítiques que estan posant en marxa Espanya i Itàlia i va reclamar una política monetària que els doni suport.

Sobre els eurobons que vol ressuscitar Hollande, Berlín ja es va encarregar ahir de tornar-los a rebutjar. "En aquest moment, els eurobons assenyalarien interessos baixos i restarien la pressió d'adaptació de les economies europees", va assegurar el secretari d'estat de Finances alemany, Steffen Kampeter. En altres paraules, Berlín tem que els eurobons desincentivin socis com Espanya a complir amb la disciplina fiscal.

Davant de tota aquest terrabastall de declaracions, el president del Consell de la Unió Europea, Herman van Rompuy, va demanar als líders europeus un debat "sense tabús" a la cimera extraordinària de demà al vespre. "Us animo a un intercanvi tan obert i franc com sigui possible", va demanar Van Rompuy en la carta d'invitació al sopar.

stats