IMPOSTOS
Economia 29/04/2012

Montoro intenta maquillar el viratge del PP amb l'IVA

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, assegura que no s'apujaran impostos, sinó que se'n "canviarà la ponderació", en al·lusió a l'increment de l'IVA. Diu que afavorirà la creació d'ocupació.

Ignasi Pujol
2 min
CRISTÓBAL MONTORO I ELS JOCS DE PARAULES
 El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques espanyol, Cristóbal Montoro,  va participar ahir a Logronyo a la cloenda del congrés del Partit Popular de la Rioja.

BARCELONAAl consell de ministres de divendres, el titular d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, va encaixar una dura derrota. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va anunciar uns minuts després de la fi de la reunió de l'executiu liderat per Mariano Rajoy que el govern apujarà l'IVA el 2013, un fet que contradiu el que havia assegurat per activa i per passiva el mateix Montoro durant els últims mesos: que el govern no tocaria aquest impost sobre el consum ("Apujar l'IVA duplicaria la caiguda de l'economia", va arribar a dir fa tres setmanes Montoro en una entrevista a l' Abc ).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tant és així que ahir Montoro va intentar maquillar aquest viratge de 180 graus del PP, que segueix les directrius marcades per Brussel·les i l'FMI per reduir la destrucció d'ocupació -a canvi de la pujada de l'IVA es redueix la cotització a la Seguretat Social.

"No apujarem impostos a Espanya, canviarem la ponderació dels impostos per afavorir el creixement i, sobretot, la creació d'ocupació", va subratllar el ministre d'Hisenda en la seva intervenció en la clausura del congrés del PP de la Rioja.

Montoro va assenyalar que els contribuents a Espanya no pagaran més impostos i que a mesura que l'evolució econòmica ho permeti es canviarà la ponderació fiscal en termes i claus europees, com recomana la Unió Europea.

El titular d'Hisenda va insistir que s'han apujat impostos de manera "equitativa" i "temporal", "fins que la tempesta amaini", però el govern d'Espanya, que ho ha fet perquè hi ha una desviació del dèficit, no creu que apujar impostos sigui la manera de créixer i crear ocupació, "de cap manera", va puntualitzar.

Montoro va emfatitzar que l'executiu espanyol està absolutament compromès amb el compliment de l'objectiu de dèficit (-5,3% aquest any) i es va referir a la reforma del sector bancari com a "fonamental per finançar la recuperació del creixement econòmic d'Espanya". Montoro creu que Espanya pot dir a tots els europeus que no fallarà en el projecte de Europa.

El silenci d'Aguirre

Una de les veus del Partit Popular que s'esperaven ahir era la d'Esperanza Aguirre, que aquest cap de setmana és reelegida presidenta del PP de Madrid. La presidenta de la Comunitat va impulsar el 2010 la campanya No hay más IVA contra l'increment (del 16% al 18%) aplicat pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. "L'última vegada que es va apujar l'IVA, del 12% al 15%, el 1993 amb l'anterior govern socialista, mig milió d'espanyols se'n va anar a l'atur", deia un tuit d'Aguirre del 18 dabril del 2010 que ahir tornava a circular per les xarxes socials.

Però ahir Esperanza Aguirre va preferir guardar silenci sobre l'IVA. En canvi, el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, va afirmar: "Com deu estar la situació per fer una cosa així i que hàgim de renunciar als nostres principis!"

stats