Economia 05/06/2012

Montoro diu que "els homes de negre" no vindran a rescatar Espanya perquè és tècnicament inviable

El ministre d'Hisenda insta les institucions europees a pronunciar-se amb claredat sobre la unió bancària abans de la cimera del creixment de finals de mes

Efe
2 min
El ministre Montoro, a la Moncloa

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha emplaçat aquest dimarts les institucions europees que es pronunciïn amb claredat sobre la unió bancària a la UE, perquè la quantitat que necessiten les entitats financeres espanyoles per recapitalitzar-se no és excessiva.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Onda Cero s'ha referit a la reunió que ahir van mantenir la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de la CE, José Manuel Durao Barroso, que van tractar el disseny de mesures a curt i mitjà termini en la zona de l'euro, inclosa la unió bancària, enmig d'un encreuament de filtracions sobre un suposat canvi de posició de Berlín en el rebuig als eurobons.

Segons Montoro, el tema de la unió bancària s'hauria de resoldre abans de la cimera europea del 28 i 29 de juny.

El ministre ha explicat que serà molt millor si aquesta proposta arriba madura a la cimera perquè els temps actuals exigeixen promptitud i diligència política.

Per Montoro, les declaracions de Merkel, de Durao Barroso i del comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, reflecteixen que les institucions europees cada vegada estan en més disposició de moure's.

No obstant això, el ministre d'Hisenda ha reiterat que el que Espanya necessita és que es pronunciïn amb més claredat perquè els mercats puguin tornar-se a relaxar, com va passar ahir.

Ha afirmat que els mercats sempre s'anticipen a les decisions i, si veuen que la Unió Europea es mou i no es tanca en banda, Espanya tornarà a tenir oberta la porta del finançament amb normalitat.

Sobre els 40.000 milions que el president del Banc Santander, Emilio Botín, ha dit que necessiten les entitats espanyoles per recapitalitzar-se, Cristóbal Montoro ha eludit donar una xifra concreta.

A parer seu, no és "gaire alta", ni "excessiva", el problema és d'on vindrà, per això ha tornat a insistir en la necessitat de seguir construint Europa per donar una resposta conjunta a la crisi.

No és una xifra "astronòmica" o "inabastable", no es tracta d'un "drama", sinó d'una quantitat accessible, ha precisat el titular d'Hisenda i Administracions Públiques.

Preguntat sobre si pensa apujar l'IVA al 20% o al 21%, ha respost que no hi ha cap previsió d'elevar aquest impost i que en el que cal insistir és a lluitar contra el frau en el seu abonament.

De l'amnistia fiscal aprovada pel govern espanyol, Montoro ha indicat que no s'està perdonant res a ningú, que el que s'està fent és fer aflorar i regularitzar diners.

Pel que fa a si Espanya pot ser intervinguda, el ministre d'Hisenda ha assegurat que "els homes de negre" no vindran perquè no és rescatable des del punt de vista tècnic.

El que cal fer és tornar a l'equilibri pressupostari i fer reformes estructurals, "i per això no necessitem els homes de negre", ha conclòs.

stats