OBITUARI
Economia 22/06/2012

Mor Gonzalo Pascual, pare de Spanair

L'empresari Gonzalo Pascual, fundador de Spanair i de Viajes Marsans, va morir ahir als 69 anys d'un infart. Soci inseparable de Gerardo Díaz Ferrán, afrontava un periple judicial per la fallida de l'empresa.

E.f.
2 min
Una imatge de l'empresari madrileny, que últimament responia per la fallida de diversos dels seus negocis.

BARCELONA.Nascut el 18 de desembre del 1942 a Madrid, Pascual va ser un empresari de renom del sector turístic, fundador i amo de moltes empreses amb el seu soci inseparable, l'expresident de la patronal espanyola CEOE Gerardo Díaz Ferrán. Els últims anys, però, els seus negocis es van anar ensorrant i tots dos empresaris han passat els últims mesos pels tribunals per respondre de la fallida d'alguns dels negocis, com el que va ser el gran imperi turístic espanyol, Viajes Marsans, desaparegut el 2010.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'arrel de la seva mort sobtada ahir d'un atac de cor és justament la pressió a què l'han sotmès aquests processos judicials, segons van lamentar en declaracions a l'agència Efe persones del seu entorn. Pascual enfrontava juntament amb Díaz Ferrán diversos litigis com ara el que va desencadenar la fallida de Marsans i engegat pels múltiples creditors de l'empresa.

Pascual i Díaz Ferrán van fundar el primer negoci a mitges l'any 1967. Es tractava de l'empresa d'autobusos Trapsa, que va començar amb les línies de Madrid i es va estendre per tot l'Estat. Aquest va ser el primer dels molts projectes que van seguir a continuació de la mà de tots dos empresaris. L'any 1986 van fundar la companyia aèria Spanair, una ambiciosa empresa amb què van intentar, fins i tot, la compra d'Iberia però que van acabar venent a l'escandinava SAS, a qui després van comprar la desapareguda companyia un grup d'inversors catalans.

Pascual va ser també accionista d'Air Comet, que va fer fallida, i amo d'Aerolíneas Argentinas, que va acabar sent expropiada a Marsans. Va ser vicepresident de Seguros Mercurio, també en concurs de creditors, i de Pullmantur.

Rosari judicial

El gran maldecap de Pascual en els últims mesos de vida va ser, sens dubte, la insolvència del que havia estat la joia de la corona del seu imperi: Viajes Marsans. La gran companyia turística espanyola va entrar en concurs de creditors el 2010 amb un deute de més de 180 milions d'euros. La setmana passada, l'empresari va comparèixer al jutjat a la vista sobre el concurs de creditors de Marsans. Els administradors demanaven per a ell i per a Díaz Ferrán la pena màxima d'inhabilitació de 15 anys com a culpables del forat a la companyia, ja que se'ls acusa d'haver provocat la sortida de 260 milions de l'empresa cap a societats patrimonials, com ara Teinver, cosa que seria un delicte d'apropiació indeguda.

El seu fill, Ignacio Pascual, serà ara qui assumirà les demandes dels creditors i afrontarà l'encara llarg procés judicial en marxa.

stats