LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 12/07/2016

Multa zero a canvi de més reformes

Brussel·les veu “inevitable” que Espanya emprengui noves retallades

Esther Herrera
2 min
Jeroen Dijsselbloem  (a la dreta) rient davant la salutació entre el portuguès
 Mário Centeno i el francès Michel Sapin.

Brussel·lesLliurar-se de la multa podria ser una arma de doble tall. El govern espanyol intentarà convèncer la Comissió Europea perquè finalment es decanti per una sanció de zero euros -podria ser de fins a 2.200 milions- a canvi d’imposar-li un dur pla de reformes. És a dir, noves retallades per evitar que el dèficit d’Espanya es desboqui de nou.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va admetre ahir que una “sanció de zero euros és una possibilitat”. “Hi ha un element molt important: què faran aquests països [Espanya i Portugal] aquest any i en els pròxims mesos per resoldre els seus problemes; com més posin sobre la taula i més compromisos puguin oferir, més podria ajudar”, va dir l’holandès, defensor del Pacte d’Estabilitat i Creixement amb motiu de la reunió de ministres de finances de la zona euro.

Avui els titulars de la UE es tornaran a reunir i hauran de ratificar que, en efecte, Espanya no va prendre mesures necessàries per reduir el dèficit, que va arribar al 5,1%. Segons fonts diplomàtiques, es decidirà sense “cap drama” i es mantindrà una línia dura mostrada ja ahir, en especial pel que fa a Alemanya però també pel mateix Dijsselbloem, que va lamentar que Espanya i Portugal “han rebut molt de temps extra per posar els seus pressupostos en ordre i en aquest moment segueixen sense estar-ho; no van fer el què es va acordar, i això s’ha d’arreglar”. “És inevitable que facin més passos”, va concloure l’holandès en referència a futures retallades. A partir d’avui, Espanya tindrà fins a deu dies per fer al·legacions, tot i que el govern ja ha anunciat que les enviarà en qüestió d’hores. El 27 de juliol com a data límit, l’executiu comunitari prendrà la decisió final.

Amb tot, el ministre espanyol, Luis de Guindos, va mantenir la seva seguretat habitual. “Cada cop estic més convençut que la sanció serà zero”, va insistir. Una modificació en el seu discurs fins ara, en què assegurava que “no hi hauria sanció”, un matís que suggereix que l’executiu comunitari pot sancionar un país amb una multa no econòmica però forçant-lo a fer retallades. Tot i així, Guindos va voler distanciar-se de moment sobre quines mesures hauran de prendre. “El que necessitem és un camí fiscal [en negociació amb Brussel·les] i això és el què hem de negociar en les pròximes setmanes”, va manifestar.

El calendari d’una sanció inèdita

12 de juliol

L’Ecofin té previst ratificar que Espanya no ha pres mesures necessàries. S’inicia el procés de sanció.

22 de juliol

Espanya haurà d’enviar al·legacions, en un màxim de 10 dies, tot i que ha avisat que les enviarà “al cap de poques hores”.

27 de juliol

Data límit perquè la Comissió Europea proposi una multa. Pot ser d’entre zero i 2.200 milions.

stats